burger

Гуманітарне реагування на Харківщині: питання життєзабезпечення та розблокування податкових накладних підприємств

Опубліковано 31 Травня 2024 року, о 9:11

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада з гуманітарного реагування в Харківській області. Присутні обговорили широке коло питань, спрямованих на подолання гуманітарних викликів у зазначеному регіоні.

Зокрема, розглядалося питання забезпечення водою закладів соціальної сфери Харківщини у разі пошкодження систем централізованого питного водопостачання внаслідок обстрілів.

Також обговорювалися проєкти змін до низки чинних нормативно-правових актів. Наприклад, щодо закупівлі товарів і послуг без використання електронної системи для задоволення нагальних потреб Сил оборони, які діють на території області.

Обговорювалися нормативні зміни, покликані збільшити до 10 тонн ліміт зберігання резервного пального для обслуговування генераторів без отримання дозвільних документів.

У цьому контексті обговорили й механізми звільнення від сплати акцизу за зберігання резервного пального. З цією метою зацікавленими сторонами напрацьовані зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів.

Учасники наради також обговорили забезпечення потреб військових частин у лісоматеріалах для будівництва фортифікаційних споруд на території Харківщини.

Серед іншого, увага учасників була прикута до питання спрощеного механізму розблокування податкових накладних тих підприємств, які працюють на деокупованих територіях області. Адже є випадки блокування документів суб’єктів оподаткування під час проходження автоматизованого моніторингу.

Присутні на нараді представники Державної податкової служби України зауважили, що для розблокування податкових накладних і для подальшої роботи підприємства достатньо, щоб відповідна військова адміністрація надіслала на місцеву податкову службу листа у довільній формі, в якому буде зазначено про роботу суб’єкта на деокупованій території.

Своєю чергою Віцепрем’єрка закликала податкову службу оперативно опрацьовувати довідки, які надаються військовими адміністраціями, для розблокування роботи підприємств, що працюють на деокупованих територіях.

«Щиро дякую всім, хто долучається до розв’язання розглянутих на нараді проблем. Зокрема, представникам центральних органів виконавчої влади, присутнім депутатам, які з глибоким розумінням ставляться до ситуації, що склалася на Харківщині. Я також персонально дякую депутатові й голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву, який особисто реагує на звернення бізнесу про випадки порушень їхніх прав на прифронтових територіях Харківщини», – зазначила Ірина Верещук.