burger

Міжнародне гуманітарне право потребує перезавантаження у питаннях захисту дітей

Опубліковано 13 Червня 2024 року, о 17:30

«Наразі міжнародні організації та міжнародне право безсилі. Вони не можуть повернути наших дітей, яких вкрали росіяни. Цинізм росіян зумовлений безкарністю їхніх злочинів. Після нашої перемоги міжнародне гуманітарне право потребуватиме кардинального оновлення. Особливо що стосується захисту дітей», – заявила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук в ефірі телеканалу ICTV.

Віцепрем’єрка очолює Міжвідомчу комісію з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права (МГП) в Україні.

«Міжнародні організації добре допомагають тоді, коли йдеться про гуманітарну допомогу. Коли ж йдеться про повернення дітей, полонених або створення гуманітарних коридорів тощо, то в цьому вони, на жаль, безсилі», – пояснила Ірина Верещук.

За її словами, неприйнятною є ситуація, коли росіяни відкрито й показово порушують МГП і водночас виступають із промовами на засіданнях Радбезу ООН.

Віцепремʼєрка зауважила, що рф досі приховує від міжнародної спільноти списки депортованих і незаконно переміщених українських дітей. І якщо раніше росіяни пропонували українських дітей до усиновлення росіянам приховано, то зараз вони почали це робити публічно, не ховаючись.

«Тому ми вкотре апелюємо до світової спільноти. Міжнародне право та міжнародні організації, на жаль, не можуть належним чином захистити українських дітей. Весь міжнародний механізм потребує перезавантаження», – зазначила Ірина Верещук.