burger

10 порад, які допоможуть волонтерам під час роботи на прифронтових територіях

Опубліковано 18 Червня 2024 року, о 18:06

Волонтерський рух в Україні є потужною силою підтримки як цивільного населення, так і військових. Щоб їхня робота була більш безпечною, ми зібрали для них деякі поради.

1. Підготуйте «тривожний рюкзак». Він має містити документи, гроші, найнеобхідніший одяг, аптечку, засоби гігієни, павербанк, ліхтарик, термос, запас води та їжі довготривалого зберігання.

2. Покладіть усі документи, зокрема дозволи на роботу, посвідчення тощо, в окрему папку. Так їх буде легше знайти у рюкзаку.

3. Одягайте практичний і зручний одяг. Віддавайте перевагу цупким натуральним тканинам і якісному та зручному взуттю.

Важливо! Одяг і спорядження повинні бути невійськових кольорів та символіки. Найкраще обрати темні речі у чорному або синьому кольорах.

4. Якщо перебуваєте у зоні, близькій до лінії фронту, обов’язково носіть бронежилет 4/5 класу захисту та шолом класу захисту III А.

5. Якщо ви пересуваєтесь на автівці, то будуйте маршрут заздалегідь і завжди майте з собою паперові мапи місцини, в яку вирушаєте.

6. На блокпостах рухайтеся у потоці спокійно, але обов’язково пропускайте транспорт військових і медиків. Спостерігайте за іншими водіями та правилами, які діють на конкретних ділянках.

7. Також на блокпостах відповідайте на питання військових або поліції чітко, без зайвих подробиць. Заздалегідь підготуйте необхідні документи.

8. Слідкуйте за оперативними повідомленнями щодо населеного пункту, де ви перебуваєте. Це, до прикладу, телеграм-канали ОВА, ДСНС, офіційні сайти служб, застосунки, які сповіщають про повітряну тривогу тощо.

9. За можливості попередньо пройдіть спеціальні курси з надання першої медичної допомоги та основ безпеки.

10. Ознайомтеся з основами поводження в умовах бойових дій і правилами евакуації.

Бережіть себе!