burger

У Києві презентували Концепцію вдосконалення національної системи засобів правового захисту та підтримки постраждалих внаслідок збройної агресії

Опубліковано 5 Липня 2024 року, о 18:30

Публічне представлення Концепції було організовано Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки Офісу Ради Європи в Україні. Під час заходу відбулася дискусія щодо основних положень Концепції та шляхів її реалізації.

До заходу долучився заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Анатолій Стельмах. Він подякував організаторам за запрошення, а Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю — за лідерство у розробці Концепції.

Також посадовець висловив вдячність за співпрацю між Мінреінтеграції та Офісом Омбудсмана щодо підтримки й захисту людей, які постраждали від агресії рф. Зокрема:

• полонених;

• внутрішньо переміщених осіб;

• громадян України на тимчасово окупованих територіях та українських шукачів притулку за кордоном;

• незаконно депортованих українців, в тому числі незаконно переміщених українських дітей.

Анатолій Стельмах зазначив, що серед них особливо вразливими є діти (а саме статусні діти), люди похилого віку та особи з інвалідністю.

У своєму виступі він наголосив, що всі ці категорії громадян потребують захисту та підтримки від держави. Для цього безперечно потрібен розвиток нормативної бази й інституційної інфраструктури.

«Від імені Віцепрем’єрки Ірини Верещук і Мінреінтеграції дякую командам Омбудсмана та Ради Європи за розробку Концепції. Це дуже потрібно і вчасно», — підсумував Анатолій Стельмах.