burger

Мінреінтеграції спільно з міжнародними партнерами реалізують три житлові проєкти, які забезпечать понад 3 тисячі квартир для ВПО

Опубліковано 17 Липня 2024 року, о 9:55

Їх обговорювали під час наради з питань житла для ВПО під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Зокрема, йшлося про проєкт із покращення житлових умов ВПО на сході України. Він реалізується Кредитною установою для відбудови (KfW) та Міжнародною організацією з міграції (МОМ). Проєктом передбачено будівництво/реконструкцію 43 об’єктів із загальною кількістю 2 тисячі квартир.

У них планується розмістити майже 6 тисяч ВПО і громадян вразливих категорій. Цей задум втілюють у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській і Чернівецькій областях.

Ще одна ініціатива реалізується спільно з Кредитною установою для відбудови (KfW) та Українським фондом соціальних інвестицій (УФСІ). Вона передбачає підготувати 220 квартир для 625 ВПО у Дніпропетровській, Львівській, Харківській і Хмельницькій областях.

Третім проєктом, який Мінреінтеграції втілює з Держмолодьжитлом, є пільгове іпотечне кредитування ВПО за рахунок коштів гранту. Його надає Уряд Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). Згідно з програмою, сім’ї переселенців можуть придбати житло у кредит за найнижчою в Україні ставкою 3% на рік.

Кредити надаються на строк до 30 років із початковим внеском 6% від вартості житла. В межах програми планується надати 1094 квартири для розміщення понад 2,5 тисячі ВПО. Географія проєкту — вся підконтрольна Уряду України територія.

За підсумками реалізації зазначені ініціативи мають забезпечити майже 3,3 тисячі квартир для розміщення понад 9 тисяч ВПО. Загальний обсяг фінансування цих проєктів становить близько 140 мільйонів євро.

«У межах проєктів міжнародної технічної допомоги Мінреінтеграції реалізує декілька житлових проєктів, спрямованих на забезпечення житлом ВПО. Вони дійсно дієві та результативні. Я закликаю всі міністерства активно шукати можливості, які дозволять забезпечити житлом тих, хто змушений був виїхати з небезпечних територій», — зазначила Ірина Верещук.