burger

Олег Кужелєв взяв участь у зустрічі з родинами зниклих безвісти та полонених військовослужбовців Державної прикордонної служби  

Опубліковано 7 Серпня 2024 року, о 14:08

Керівник Національного інформаційного бюро Олег Кужелєв взяв участь у зустрічі із членами родин військовослужбовців Державної прикордонної служби України, які потрапили у ворожий полон чи зникли безвісти. Захід відбувся в Офісі Омбудсмана.

На запитання родичів захисників відповідали представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ДПСУ, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, СБУ, НІБ та МКЧХ.

Обговорили, як відбувається процес повернення наших громадян і які реалізовуються ініціативи для встановлення умов утримання наших воїнів росією.

Зазначили, що Україна дотримується Женевських конвенцій, тож і пріоритетність у поверненні наших людей полягає у тому, щоб насамперед повернулися тяжкопоранені та жінки. Однак Україна закликає міжнародну спільноту тиснути на рф, аби змусити її дотримуватися прописаних умов конвенцій.

Крім того, рідних військовополонених закликали не піддаватися на маніпуляції та інформаційні атаки, які продовжує здійснювати ворог.

Представники Червоного Хреста озвучили, що всі повернуті захисники та захисниці можуть із власної ініціативи звернутися до Комітету, щоб розповісти про умови утримання, ставлення до них із боку росіян. Інформацію з таких постінтерв’ю представники МКЧХ використовуватимуть у подальшій роботі.

Олег Кужелєв зазначив, що НІБ сприяє листуванню полонених захисників із близькими згідно з III Женевською конвенцією. За 2 роки вже вдалося передати понад 12,5 тисяч листів в обидві сторони.

Ознайомитися з інструкцією та правилами щодо написання листів військовополоненим можна на сайті НІБ.