burger

З ворожого полону визволили ще 49 українців та українок, у тому числі захисників Азовсталі

Опубліковано 13 Вересня 2024 року, о 15:41

Сьогодні відбувся обмін військовополоненими. З полону вдалося повернути 26 чоловіків і 23 жінок.

Серед звільнених з полону — 8 представників ЗСУ (зокрема двоє тероборонівців), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі із Нацгвардії. Решта семеро — цивільні.

У тому числі була визволена кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії.

Також додому повертається Герой України, полковник медичної служби Віктор Івчук, який керував військовим шпиталем у Маріуполі.

Обмін полоненими відбувся за дорученням Президента України Володимира Зеленського і спільними зусиллями Офісу Президента, ГУР МОУ, СБУ, МВС, Мінреінтеграції й інших відомств.

Традиційно звільнені з полону отримають продуктові набори та рюкзаки з одягом, взуттям, засобами гігієни й смартфоном, підготовлені для них Національним інформаційним бюро разом із Мінреінтеграції.

Крім того, НІБ надаватиме визволеним з полону особам допомогу у відновленні документів і сім-карт. І допомагатиме швидше зібрати документи для отримання від держави одноразової грошової допомоги у розмірі 100 тисяч гривень.

Усі звільнені з російського полону пройдуть медичний огляд, отримають допомогу з фізичної та психологічної реабілітації.

Україна висловлює вдячність Об’єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації обміну.

Сьогоднішній обмін військовополоненими — 56-й із початку повномасштабного вторгнення рф. Таким чином з полону окупантів загалом вдалося визволити вже 3569 людей.