burger

Як впоратися зі стресом: поради для емоційної рівноваги

Опубліковано 23 Вересня 2024 року, о 17:12

Порадами, як діяти, коли у житті забагато стресу, діляться спеціалісти Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Зокрема, фахівці рекомендують:

1. Налаштувати режим дня. Встановити собі стабільний графік сну. Споживати збалансовану їжу, додати регулярну фізичну активність. Планувати свій час так, щоб його вистачало на роботу, відпочинок і спілкування.

2. Додати улюблену і звичну соціальну активність. Варто виділяти час на розмови, прогулянки або спільні хобі з рідними чи друзями. Це допоможе відволіктися від турбот і розслабитися.

3. Впровадити нові звички для зниження стресу: розпорядок дня, техніку повільного дихання, «кола контролю», релаксацію, медитацію тощо. Це сприятиме збереженню психологічної рівноваги.

4. Уникати шкідливих стратегій боротьби зі стресом. У важкі моменти важливо не вдаватися до шкідливих методів зняття стресу, оскільки це навпаки може загрожувати погіршенням самопочуття.

5. Практикувати вдячність: дякувати собі та іншим. Вдячність допомагає зберігати позитивний настрій і зміцнювати соціальні зв’язки.

Дізнатися більше про те, як подбати про своє благополуччя, можна з посібника «Базові навички турботи про себе та інших». Його створено у межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської із впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Переглянути або завантажити повну версію посібника можна тут.