burger

Ментальне здоров’я: у фокусі уваги — реабілітація під час війни

Опубліковано 2 Жовтня 2024 року, о 15:23

Під головуванням Заступника Керівника Офісу Президента України Ірини Верещук відбулася нарада щодо реабілітації для постраждалих внаслідок війни.

У заході взяли участь Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, Радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко, а також представники Мінреінтеграції,  Міноборони, Генштабу, МВС, Мінветеранів, Мінсоцполітики, Мінфіну, МОЗ, МОН і народні депутати.

Під час наради особливу увагу зосередили на розбудові системи реабілітаційної допомоги для постраждалих внаслідок війни.

Нині психологічна допомога є важливою частиною реабілітаційного процесу та має надаватися у реабілітаційних центрах і відділеннях, що забезпечують комплексну реабілітацію.

Тому учасники наради наголосили на важливості розгортання Центрів ментального здоров’я у кластерних лікарнях.

Створення таких Центрів у кластерних лікарнях і спеціалізованих відділень у лікарнях загального профілю відбудеться у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Планується відкриття таких осередків щонайменше у 127 кластерних лікарнях. Цього року мають запрацювати 30 із них.

Центри психічного здоров’я надаватимуть амбулаторні послуги спеціалізованої допомоги, доступ до консультацій психіатра, психотерапевта, психолога та соціального працівника.

Там зможуть запропонувати індивідуальну і групову терапію, психотерапевтичну підтримку, а за потреби — направити на стаціонарне лікування.

За результатами наради учасники домовилися посилити міжвідомчу координацію для реалізації конкретних практичних кроків із підтримки осіб, які постраждали внаслідок війни.