burger

Триває реформа шкільного харчування: підсумки поїздки посадовців і Першої леді на Одещину

Опубліковано 22 Жовтня 2024 року, о 19:36

У поїздці взяли участь Перша леді Олена Зеленська, заступниця Керівника Офісу Президента Ірина Верещук, Віцепремʼєр-міністр Олексій Кулеба, Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко й інші представники Уряду, обласних військових адміністрацій. А також — голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде і представниця швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

Для реалізації реформи шкільного харчування у регіоні впроваджуються три моделі: базова кухня, опорна кухня та фабрика-кухня. Делегація відвідала низку закладів для ознайомлення з їхньою роботою.

В Авангардівському ліцеї успішно працює модель опорної кухні, яка забезпечує гаряче харчування для майже 400 дітей. Йдеться не лише про учнів цього ліцею, але й інших навчальних закладів громади, які не мають власних кухонь.

У Прилиманському ліцеї наразі триває ремонт харчоблоку та їдальні, після чого тут буде впроваджено базову кухню. Діти тимчасово отримують готові страви з Авангардівського ліцею. 

Також делегація відвідала дитячий садок «Карамелька», де вже функціонує базова кухня, яка щодня забезпечує чотириразове харчування для 90 вихованців. 

Окрему увагу приділили підготовці фахівців для шкільних їдалень. Делегація відвідала Одеський центр професійно-технічної освіти, де працює кулінарний хаб. Тут навчаються студенти за спеціальністю «Кухар», а також проходять перекваліфікацію працівники шкільних їдалень.

Крім того, для учасників престуру організували телеміст із двома іншими центрами: Дунайським центром професійної освіти та Північним центром професійної освіти, де впродовж року пройшли навчання понад 800 працівників харчоблоків закладів освіти.

Докладніше про реформу шкільного харчування читайте у FacebookTelegram і на сайті «ЗнаЇмо».

З поточними результатами впровадження реформи можна ознайомитися в інфографіці.

Нагадаємо, що реформа шкільного харчування впроваджується за ініціативи Першої леді Олени Зеленської й за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.