burger

ЄСПЛ об’єднав дві справи України проти росії в одне велике провадження

Опубліковано 23 Лютого 2023 року, о 10:36

Європейський суд з прав людини об’єднав справи «Україна та Нідерланди проти росії» й «Україна проти росії (Х)» (справа щодо повномасштабного вторгнення) в одне провадження. Таке рішення Велика палата ЄСПЛ ухвалила 17 лютого 2023 року.

Міждержавна справа «Україна та Нідерланди проти Росії» стосується порушень росією прав людини на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей з 2014 року.

Заява ж щодо повномасштабного вторгнення «Україна проти росії (Х)» була подана 23 червня минулого року. Вона стосується порушень росією прав людини на території України з 24.02.2022.

У Мін’юсті пояснили юридичні переваги такого рішення для України:

1. Пришвидшення розгляду справи щодо повномасштабного вторгнення.

2. Оптимізація процесу розгляду справ.

Низка аспектів двох справ є подібними та взаємодоповнюючими. Вбивства, викрадення, тортури, знищення майна, дискримінація за мовою, поглядами – все це частина офіційної політики росії з 2014 року, яка отримала продовження на територіях України, захоплених рф після 24.02.2022.

3. Вивчення ЄСПЛ справи в більш глобальному контексті. 

У справі «Україна та Нідерланди проти росії» вже поданий великий масив доказів, необхідний для розуміння логіки дій рф. ЄСПЛ буде набагато простіше прослідкувати умисну політику рф, спрямовану на знищення українців під час збройної агресії.

4. Ефективність і повнота рішення.

Об’єднання справ якнайкраще покаже, що масові порушення рф прав людини під час широкомасштабного вторгнення не є випадковими. ЄСПЛ чітко зможе побачити, що такі порушення відбувалися задовго до 24 лютого 2022 року і лише збільшились за масштабами та стали більш цинічними за своєю природою.

5. Збільшення ваги справи перед світовою спільнотою. 

У першій справі співзаявником України є Королівство Нідерландів, а стосовно заяви щодо повномасштабного вторгнення вже 26 держав заявили про бажання приєднатися до справи як треті сторони.

Загалом рішення про об’єднання справ відкриває нову сторінку в історії ЄСПЛ – ще ніколи суд не розглядав настільки масштабних за обсягом справ, які важливі для міжнародної спільноти та міжнародного правопорядку в цілому.