burger

Презентовано Національний корпус кримськотатарської мови

Опубліковано 25 Листопада 2023 року, о 17:30

На сьогодні, за оцінками дослідників, рідною мовою володіють лише 20-25% кримських татар, які проживають на території України. Для якісної зміни цієї ситуації необхідні системні рішення. Одним із них є лінгвістичний корпус.

Корпус є комплексним інструментом дослідження мови, а також фундаментом для впровадження кримськотатарської в операційних системах, онлайн-перекладачах, програмах перевірки правопису.

Це практичний інструмент для лінгвістів, студентів, а також розробників, які створюватимуть системи та проєкти з використанням кримськотатарської мови.

Робота над проєктом тривала рік й об’єднала близько 30 учасників у різних куточках України та світу. За цей час було проаналізовано понад 900 матеріалів, серед яких художня і наукова література, періодичні видання тощо.

Проєкт «Національний корпус кримськотатарської мови» реалізовано громадською організацією QIRI’M Young за підтримки Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Мінреінтеграції та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.