burger

Коордцентр підтримки цивільного населення при Сумській ОВА опікується постраждалими від війни та дбає про ментальне здоров’я громадян

Опубліковано 27 Листопада 2023 року, о 9:06

Координаційний центр підтримки цивільного населення при Сумській обласній військовій адміністрації почав функціонувати у травні 2023 року. Наразі КЦ співпрацює уже з понад 30 міжнародними й українськими благодійними організаціями.

Серед таких організацій, зокрема, Офіс ООН з координації гуманітарних питань (ОСНА), Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Дитячий фонд OOH (UNICEF), Міжнародна організація з міграції (ІОМ), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Товариство Червоного Хреста України й інші.

Наразі затверджені розпорядження про утворення Координаційних центрів при Сумській, Конотопській, Охтирській, Роменській, Шосткинській РВА. Вже діють такі центри при Охтирській та Роменській міських радах. Також працюють 20 територіальних Офісів підтримки цивільного населення у громадах області.

Крім роботи з ВПО, ветеранами та постраждалими від збройної агресії, центри також опікуються психоемоційним станом мешканців області. Зокрема, здійснюється робота в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

З нагоди Дня ментального здоров’я на районному рівні та у територіальних громадах були проведені різноманітні інформаційно-просвітницькі заходи.

Психосоціальну підтримку можна отримати у кожній територіальній громаді Сумської області. Відповідальні за цей напрям фахівці працюють у закладах охорони здоров’я й освіти.

Одним із завдань Коордцентру є інформування населення щодо послуг Сумського обласного центру зайнятості. Так, наразі вже працевлаштовано 281 ВПО, 51 внутрішній переселенець отримав ваучер на навчання, 34 безробітні з-поміж ВПО закінчили професійне навчання.

Куди можуть звернутися ВПО й інші постраждалі від збройної агресії рф у Сумській області:

• Департамент з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської ОВА. Електронна адреса: [email protected].

• Гаряча лінія з надання державних допомог та підтримки ВПО: (0542) 77-99-55 або за посиланням.

• З інших питань можна звертатися за номером: (0542) 77-96-77.

За ініціативи Мінреінтеграції Координаційні центри діють при кожній ОВА. Їхня діяльність спрямована на підтримку та надання допомоги постраждалому населенню, зокрема ВПО, ветеранам, людям з інвалідністю, членам сімей загиблих захисників.