burger

За сприяння обласного Коордцентру на Чернігівщині близько 55 тисяч ВПО отримали гуманітарну допомогу

Опубліковано 20 Грудня 2023 року, о 11:30

Йдеться про Координаційний центр підтримки цивільного населення при Чернігівській обласній військовій адміністрації.

Такі центри також функціонують у 10 сільських і селищних громадах Чернігівщини, у Ніжині та Прилуках.

Станом на початок грудня 2023 року в області обліковується 69 575 внутрішньо переміщених осіб, серед яких 17 268 дітей.

У Чернігівській області проводиться робота із забезпечення внутрішніх переселенців різними видами послуг, зокрема медичними, освітніми та соціальними. Так, 55,4 тисячі ВПО вже отримали гуманітарну допомогу, з них 6,4 тисячі осіб були забезпечені медичною допомогою.

У закладах освіти Чернігівщини відповідні послуги отримують майже 3,8 тисячі внутрішньо переміщених осіб.

Протягом січня-листопада поточного року 194 ВПО були працевлаштовані за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Також в області затверджена Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки. Вона спрямована на розв’язання основних проблем ВПО. Йдеться, зокрема, про забезпечення тимчасовим житлом, надання соціальної, медичної підтримки, права на освіту, сприяння у працевлаштуванні тощо.

Крім того, реалізується проєкт «Дії та реагування територіальних громад на надзвичайні ситуації» (CLEAR). Він фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і впроваджується компанією Global Communities.

Програма працює у 14 територіальних громадах області й разом із місцевими організаціями громадянського суспільства реалізує гуманітарні проєкти задля посилення безпеки й добробуту ВПО та постраждалого від російської агресії населення.

Куди можуть звернутися ВПО й інші постраждалі від збройної агресії рф у Чернігівській області:

1. Гаряча лінія з надання підтримки ВПО: (04622) 5-99-38.

2. Гаряча лінія з питань адресних соціальних виплат, консультації щодо порядку призначення всіх видів державних допомог: (04622) 5-60-97.

3. Гаряча лінія з питань надання соціальних послуг, влаштування осіб до інтернатних установ: (0462) 72-40-95.

Нагадаємо, за ініціативи Мінреінтеграції Координаційні центри діють при кожній ОВА. Їхня діяльність спрямована на підтримку та надання допомоги постраждалому населенню, зокрема ВПО, ветеранам та членам їхніх сімей, дітям, людям похилого віку.