burger

Діяльність Державного ліцею «Міжнародна українська школа» (МУШ) необхідно масштабувати

Опубліковано 29 Квітня 2024 року, о 10:31

Це сприятиме координації роботи всіх українських шкіл та освітніх ініціатив за кордоном. Такого висновку одностайно дійшли учасники спеціальної наради під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Йшлося зокрема про те, що МУШ має стати єдиним каналом зв’язку між українськими школами за кордоном та Урядом України.

З метою масштабування діяльності Міжнародної української школи було запропоновано відкрити її філії у країнах, де наразі перебуває найбільше українців. Вони могли б виступати офіційними представництвами державних закладів освіти України за кордоном, а також допомагати школам в укладанні договорів із МУШ.

Крім того, відповідні філії могли б стати осередками для облаштування тимчасових екзаменаційних центрів. Це необхідно для проведення національного мультипредметного тесту й підготовки учнів до нього.

Ще одна функція, яку могли б виконувати філії МУШ, – стати освітньо-методичними хабами для українських вчителів. А також виступати безпосередніми отримувачами допомоги у межах міжнародних програм.

Учасники наради обговорили й необхідність співфінансування такої ініціативи позабюджетними коштами. До прикладу, у межах Плану відновлення України. Така можливість буде розглянута відповідальним відомством.

«Зараз МУШ проходить період трансформації і ми маємо їх підтримати. Оскільки нам потрібен освітній осередок, який гуртуватиме українських вчителів та учнів за кордоном», – зазначила Віцепрем’єрка.