burger

Наші у світі: українських біженців підтримують дедалі активніше

Опубліковано 1 Травня 2022 року, о 16:17

Соцгарантії, робочі місця і доступний сервіс –  покращується становище громадян України,  вимушено виїхавших до Європи.

Наразі мільйони наших співвітчизників перебувають у статусі біженця по різних країнах – від Європи й до Америки та Азії. Звісно, мало хто їхав у вимушену мандрівку настільки надовго, як тепер це їм стало зрозумілим. І досі більшість з цих людей перебувають поза межами України та потребують там комплексної підтримки. У державах, які зголосилися прихистити українців, вже другий місяць поспіль шукають ресурси й можливості, аби поступово покращувати становище таких біженців і наблизити умови їхнього життя до оптимальних.

Німеччина: підіймають рівень соцзахисту 

У ФРН з червня діятиме вищий рівень соцзахисту та підтримки в пошуку роботи для біженців з України. Зокрема, їм тут збільшать і соціальні виплати, пише Deutsche Wellee. Це стане можливим після розгляду Бундестагом відповідного урядового законопроєкту, який має всі шанси на затвердження. Досі біженці з України, що мають дозвіл на проживання, отримували соціальну допомогу на підставі закону про шукачів притулку. Ці виплати варіювалися довкола показника у 300 євро на місяць для дорослих і трохи менше для неповнолітніх.

А вже з 1 червня вони отримуватимуть таку ж допомогу, як і німецькі безробітні. Базова ставка для дорослого становить 449 євро. Уряд ФРН на соцзахист наших біженців виділив 2 млрд євро.

Так само ці офіційно зареєстровані біженці вже мають дозвіл на роботу без обмежень. Зареєструватися як шукачам роботи, чи отримувачам виплат, українцям можна центрах зайнятості (Jobcenter).

Польща: пільги пролонгують

Тим часом у Польщі вкотре продовжили безкоштовний проїзд у потягах для українських біженців – наразі до 31 травня включно. Про це повідомляє компанія PKP Intercity. Без оплати за проїзд їздити потягами польської залізниці можуть такі категорії біженців з України, як жінки, діти віком до 18 років, інваліди незалежно від віку і статі, всі люди старші за 60 років. Щоб користуватися потягами PKP Intercity, українські біженці мають взяти безкоштовний квиток у касі чи в кондуктора. Потрібно пред’явити закордонний паспорт зі штампом про дату перетину кордону (не раніше 24 лютого 2022-го) або інший документ, що посвідчує особу: внутрішній український паспорт, водійське посвідчення, студентський квиток.

Також у дружній нам Польщі продовжать виплати за українських біженців. Сейм уже схвалив відповідні зміни до Закону про спеціальну допомогу, пише Оnet.pl. Документ ще має схвалити сенат і президент. Новація передбачає, що замість діючих 60 днів за надання житла та харчування для українських біженців у Польщі оплачуватимуть удвічі довший період – 120 днів. Допомога становитиме 40 злотих за одну особу на добу (майже 300 грн).

Означені зміни підтримала абсолютна більшість депутатів – 429, проти виступили лише 10 представників ультраправої «Конфедерації». Після утвердження норми створять спецреєстр звернень на пільги, доступний органам місцевого самоврядування. Кожному українцю зі статусом біженця в Польщі надають спеціальний ідентифікаційний код – PESEL.

Фінансові інструменти виживання стають доступнішими

Дуже важливе рішення днями солідарно ухвали п’ять міжнародних платіжних систем переказу грошей, які зробили безкоштовним й скасували комісію за переказ коштів до України.

Єврокомісія презентувала схему обміну біженцями з України готівкових гривень на євро чи інші валюти держав ЄС, де вони перебувають, як скоординований підхід задля однакових умов обміну гривневих банкнот.

ЄК запропонувала встановити ліміт на рівні до 10 тис. грн на кожного біженця без комісії за курсом, встановленим НБУ. Для обміну потрібно підтвердити, що особа користується тимчасовим захистом в ЄС. Кожна держава Євросоюзу домовлятиметься з банками, які беруть участь у програмі, щодо обліку таких клієнтів. Також, своєю чергою, домовлятимуться й з НБУ: як той викуповуватиме гривневі банкноти в їхніх банків. Схема має працювати три місяці.

Надзвичайно важливою є і та новина, що європейські фінустанови вже говорять про готовність кредитувати тих українських біженців, які доведуть свою позитивну кредитну історію. Про це розповіли в НБУ. Щоправда, у наших громадян немає відповідної інформації про кредитну історію, доступну для європейських фінансових установ. Тобто, поки що існує певна технологічна проблема, яка не дає змоги швидко кредитувати українців, але зараз  триває пошук способів як її вирішити.