burger

Діяльність Українського інституту за кордоном має бути посилена

Опубліковано 19 Серпня 2024 року, о 17:40

Про це йшлося на спеціальній нараді щодо українців за кордоном під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Український інститут — це державна установа при МЗС, заснована у 2018 році. Місія Інституту полягає у зміцненні позицій України на міжнародній арені засобами культурної дипломатії.

За п’ять років своєї діяльності Інститут реалізував 430 культурних проєктів у 87 країнах світу. Установа має представництва у Берліні та Парижі.

Однією зі стратегічних цілей Інституту є розширення поля використання української мови у світі. Наразі за цим напрямом вже реалізовано кілька проєктів:

– сторінка «Українська мова» на сайті Інституту (мобільні додатки, онлайн-платформи, подкасти, навчальні курси, підручники і словники для вивчення української як іноземної);

– дослідження українських і кримськотатарських студій у світі (мапа осередків, формати діяльності, курси з вивчення української мови);

– аудіогіди українською мовою в 7 музеях Польщі та Австрії;

– курс української мови та літератури в Падуанському університеті (Італія);

– промоція української мови у проєктах мистецьких напрямів.

Також наразі ведеться підготовка до організації курсів вивчення української мови як іноземної на базі представництв Інституту за кордоном.

Віцепрем’єрка наголосила на необхідності відкриття філії Інституту в Польщі, оскільки саме там шукають тимчасовий захист чи не найбільше українців. Такі перемовини з Польщею вже ведуться.

«Маємо посилити діяльність Українського інституту. Це створюватиме нові можливості для наших громадян, щоб зберігати національну та державну ідентичність за кордоном», — резюмувала Ірина Верещук.