burger

Ірина Верещук обговорила проблему заблокованих Росією КПВВ із Главою МЗС Польщі та чинним Головою ОБСЄ Збігнєвом Рау

Опубліковано 11 Лютого 2022 року, о 12:11

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук провела зустріч із делегацією Республіки Польща на чолі з Міністром закордонних справ Польщі – чинним Головою ОБСЄ Збіґнєвом Рау.

Провідною темою розмови стали гуманітарні питання, зокрема проблема діяльності контрольних пунктів в’їзду/виїзду, заблокованих Російською федерацією. Наразі серед семи КПВВ на лінії дотику в щоденному режимі працює лише «Станиця Луганська» на Луганщині, а «Новотроїцьке» на Донеччині працює лише два дні на тиждень з обмеженнями, інші – заблоковані повністю з боку Рф.

«Мусимо констатувати, що ситуація лише погіршується. Росія свідомо блокує контакти на територіях Донецької й Луганської областей та використовує людей, як заручників. Ми готові відкрити КПВВ хоч завтра. Як тільки буде така воля з російської сторони – забезпечимо все необхідне. Проситимемо вас, зокрема через Тристоронню контактну групу і посередництво ОБСЄ, через усі доступні інструменти, натиснути на Росію з метою розблокування КПВВ», – заявила Верещук, звертаючись до польських партнерів.

Віцепрем’єр-міністр також закцентувала, що в разі не відкриття КПВВ у лютому, десятки тисяч громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, можуть втратити власні пенсії і соціальні виплати, передбачені законом. Адже, як повідомлялося раніше, «Ощадбанк» востаннє продовжив термін дії своїх карток до 1 квітня 2022 року. У разі, якщо громадяни не встигнуть пройти ідентифікацію до цієї дати та не перевипустять таку картку, виплати будуть припинені.

Збігнєв Рау, у свою чергу, пообіцяв використати всі наявні засоби, аби посприяти вирішенню озвучених проблем. Зокрема, використовуючи інструмент головування в ОБСЄ та поїздку на перемовини до Рф, заплановану на наступний тиждень.

«Щиро дякую від усього українського народу за позицію Польщі. Саме у такі, важкі для України часи, ми відчуваємо ваше плече підтримки, і це додає оптимізму. Для нас дуже важливо знати, що в Європейському союзі і в НАТО є такі хороші друзі та партнери», – резюмувала Верещук.

Нагадаємо, раніше підтримку Україні у гуманітарних проєктах, спрямованих на допомогу постраждалим від російської агресії, засвідчила делегація зі Швеції на чолі з Міністром з питань міжнародного розвитку та співпраці Швеції Матільдою Ернкранс.