burger

Дах над головою, вода, газ і світло: як повертаються до життя звільнені території

Опубліковано 14 Травня 2022 року, о 18:43

Київщина – один з регіонів, що надто жорстко постраждав від окупантів. Як він зараз поновлює сили?

Бородянка – одне з передмість столиці, що найбільше постраждало від російської навали. Поступово заліковує рани, а люди будують плани на майбутнє. Найближчим часом тут відкриють невелике тимчасове модульне містечко для жителів, які втратили житло.

Всього налічуватиметься 4 комплекси, до яких увійдуть 22 модулі для проживання, а також кухня, душ, туалет та інші необхідні технічні й побутові приміщення. Розмір житлової частини – 6 на 2,5 метри. Наразі їх збирають і облаштовують територію навколо.

Житлові конструкції, що надійшли як допомога від польського уряду, розташують на території місцевого стадіону. Вони стануть оптимальним варіантом житла на час, поки вирішується питання викупу чи побудови нових домівок.

Наразі розглядається можливість реалізувати аналогічні проєкти в інших постраждалих від окупантів населених пунктах.

А ось в Ірпені вже планується будівництво нового житлового комплексу. У місті з’являться нові будинки на 4 і 5 поверхів. Орієнтовна кількість квартир – 900-1000. Вже сформовані проєктні пропозиції, розробляється схема генплану забудови. Обов’язковими вимогами до житла, окрім звичних, будуть: безбар’єрність, енергозбереження, наявність укриття.

Інші містечка Київщини теж поступово повертаються до повноцінного життя. Минулої доби вибухотехніки ДСНС обстежили майже два десятки населених пунктів регіону. Під час робіт знешкодили майже п’ять сотень вибухонебезпечних предметів. Всього за весь період розмінування – 32,6 тис. Тож тепер на безпечну територію можуть повертатися мешканці та заїжджати аварійно-відновлювальні бригади.

Минулої доби комунальники відновили електропостачання для майже 500 родин у шести населених пунктах Київщини: Гостомелі, Горенці, Ірпені, Бучі, Тетерівському і Кухарях. Нині тривають роботи в інших населених пунктах Бучанського й Вишгородського районів. Зокрема, за заявками споживачів, які повертаються до власних осель.

Майже повністю завершено відновлення газопостачання фахівцями «Київоблгазу». Частково без блакитного палива залишається м. Ірпінь – 18% споживачів.

Також в усіх населених пунктах області з’явилася вода й працює водовідведення. Крім деяких будинків у Гостомелі, де відсутня електрика. Наразі фахівці підключають окремі будинки.

Увага! Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та фахівці ДСНС попереджають:

  • перебувати на деокупованих територіях без попереднього дозволу від місцевих органів влади та Державної служби України з надзвичайних ситуацій вкрай небезпечно;
  • повертайтеся додому лише після офіційного дозволу державних органів та місцевої влади;
  • не заходьте у неперевірені темні приміщення та не торкайтесь нічого наосліп;
  • ходіть лише перевіреними стежками та дорогами з твердим покриттям. Не гуляйте лісами та полями;
  • виявили щось підозріле ? – відійдіть на безпечну відстань та повідомте спеціалістів за номерами: 101 та 102.

Фото: kosatka.media