burger

Кабмін затвердив першочергові заходи з протимінної діяльності

Опубліковано 15 Квітня 2022 року, о 14:32

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 15 квітня схвалив розпорядження «Про затвердження оперативного плану заходів з протимінної діяльності».

Проект документу розробило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за дорученням Віцепрем’єр-міністра України Ірини Верещук.

Широкомасштабне військове вторгнення рф в Україну та ведення її військами активних бойових дій, постійні обстріли, а також мінування міст та об’єктів цивільної інфраструктури – зробили значну частину України вкрай небезпечною. Ніни ми серед тих країн, що мають найбільші за площею заміновані території. Земля  буквально нашпигована залишками ракет та снарядів, протипіхотними мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, які можуть здетонувати і принести смерть будь-якої миті.

Наразі вкрай важливо забезпечити безпечне життя цивільного населення, особливо дітей, проведення весняно-польових робіт, доступ до критичних об’єктів інфраструктури, проведення їх ремонту.

Тож, затверджений оперативний план заходів з протимінної діяльності містить низку організаційних кроків, які дозолять виконувати все заплановане швидко та ефективно, забезпечать координацію та взаємодію між центральними органами виконавчої влади, що причетні до їх реалізації.

Серед основних заходів:

  • активізація роботи секретаріату Національного органу з питань протимінної діяльності;
  • впровадження ефективної системи збору та обміну інформацією;
  • проведення інформування населення про ризики, пов’язані із вибухонебезпечними предметами;
  • залучення міжнародних та національних операторів протимінної діяльності до проведення нетехнічного/технічного обстеження забруднених територій.

Нагадаємо, що Мінреінтеграції спільно з видавництвом «Ранок» розмістили у відкритий доступ дитяче видання в вигляді коміксу «Мінна безпека не без Пека», яке розповідає про правила безпечної поведінки у разі виявлення будь-якої вибухівки.

Ми також застерігаємо, що на звільнених територіях та навколо них наразі триває активна фаза розміновування – бережіть себе!