burger

Розпочав свою роботу Фонд «Партнерство за сильну Україну»

Опубліковано 2 Лютого 2022 року, о 14:00

Сьогодні, 2 лютого 2022 року відбулось підписання Меморандуму про створення Фонду «Партнерство за сильну Україну». Урочиста церемонія початку роботи Фонду відбулася під головуванням Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук та Посла Великої Британії в Україні Мелінди Сіммонс.

Також у церемонії підписання Меморандуму про створення Фонду взяли участь представники п’яти держав-партнерів:

  • Тобіас Тиберг – Посол Швеції в Україні;
  • Лариса Галадза – Посол Канади в Україні;
  • Клод Вайлд – Посол Швейцарії в Україні;
  • Крістіна Квін – Повірена у справах США в Україні.

«Публічна підтримка і довіра партнерів один до одного є ключовою. Ми розуміємо, наскільки важливо та головне – своєчасно, саме тут і зараз, розпочинати такий проєкт. Це важливо для наших людей на сході та півдні нашої держави. Це важливо для всіх українців – знати й вірити, що ми не одні і стоїмо плечем до плеча», – наголосила Ірина Верещук.

Відтак, Фонд опікуватиметься підтримкою довгострокового розвитку громад, які постраждали від збройної агресії Росії, запобіганням подальшій ескалації та підготовкою до плавної і безперешкодної соціальної, економічної та політичної реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Передбачається, що перша фаза реалізації програми Фонду триватиме до березня 2024 року, а її бюджет становитиме 35 мільйонів фунтів стерлінгів (1,3 млрд гривень).

«Я буду вдячна кожному, хто долучиться, бо це партнерський фонд, який лише у своєму старті має 35 млн фунтів для перших проєктів, спрямованих на громади, на їхню стійкість, на людей, які потребують підтримки як держави, так і міжнародної спільноти», – зазначила Віцепрем‘єр-міністр.

Попередньо вже затверджено низку пілотних проєктів, направлених на підтримку найбільш вразливих громад, посилення цивільно-військового співробітництва та поліпшення енергоефективності в Луганській та Донецькій областях. На сході й півдні України Фонд вдосконалить регіональні комунікаційні можливості для протидії дезінформації, а також сприятиме інклюзивному діалогу. У довгостроковій перспективі, Фонд працюватиме над оптимізацією державних послуг та розширенням економічних можливостей, підтримуючи реінтеграцію тимчасово окупованих територій.

Наприкінці заходу Ірина Верещук подякувала міжнародним партнерам за всебічну підтримку України та висловила сподівання, що робота Фонду принесе ефективні результати.

«І я хочу дуже подякувати представникам держав, які сьогодні тут із нами, адже ви не просто партнери – ви друзі. Вірні друзі України», – резюмувала вона.

Довідково. 24 серпня 2021 року Велика Британія, Канада, США, Швейцарія та Швеція оголосили про наміри утворити спільний міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», підписавши відповідний документ.