burger

Уряд продовжив програму енергоефективності для громад на межі з ТОТ на 2022 рік

Опубліковано 12 Січня 2022 року, о 15:30

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 12 січня продовжив соціальну благодійну програму з відновлення добробуту мешканців і розвитку територіальних громад, які межують із тимчасово окупованими територіями України, на 2022 рік. Також удвічі збільшено фінансування програми та вперше поширено її на Херсонську область.

Це спільний проєкт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

“Уряд подовжив дію програми на 2022 рік, збільшив її фінансування вдвічі (зі 100 млн грн до 200 млн грн), а також поширив її на Херсонську область. Це кошти на соціальну інфраструктуру освіти та покращення комфорту перетину КПВВ з тимчасово окупованими територіями” – зазначила Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Завдяки розпорядженню Уряду, упродовж 2022 року триватиме впровадження новітніх енергоефективних технологій на об’єктах соціальної інфраструктури та в сервісних зонах контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Це дозволить частково забезпечити громади джерелом автономного електроживлення та зменшити їх енергозалежність, сприятиме створенню нових робочих місць, створить умови для відновлення добробуту мешканців і розвитку територіальних громад.

Цей проєкт, зокрема, передбачає:

  • встановлення малих сонячних електростанцій на дахах будинків та споруд;
  • облаштування на базі фотоелектричних модулів освітлення пішохідних переходів та місць загального користування;
  • забезпечення електричними транспортними засобами для перевезення пасажирів.

Крім того, Кабінет Міністрів розширив географію проєкту. Тепер, окрім підконтрольних територій Донеччини та Луганщини, програма діятиме і у Херсонській області, яка межує з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим.

Нагадаємо, у 2021 році для реалізації соціальної благодійної програми було визначено 64 об’єкти, з яких 32 об’єкти розташовані у Луганській та 32 у Донецькій областях. Серед них – 8 дитячих садків, 19 закладів освіти, 6 лікарських закладів, 12 об`єктів соціально-культурного призначення, 19 об’єктів інфраструктури.

У рамках цього ж проєкту у грудні 2021 року на Донеччині та Луганщині встановили 11 «розумних» зупинок громадського транспорту.