burger

Уряд ухвалив Стратегію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року

Опубліковано 23 Лютого 2022 року, о 15:05

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 23 лютого 2022 року ухвалив Стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, розроблену Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу, органами влади та Національною академією наук України.  

Стратегію розроблено на виконання Указу Президента України «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Основні завдання Стратегії:

  • створення умов відновлення у традиційному вжитку кримськотатарської мови;
  • розширення сфери її застосування, реалізації мовних прав її носіїв;
  • підвищення престижу кримськотатарської мови як засобу комунікації;
  • сприяння деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим;
  • у стратегічній перспективі виключення кримськотатарської мови з переліку мов, що знаходяться під критичною загрозою згідно з класифікацією ЮНЕСКО та досягнення рівня «безпечний».

Наразі головним фактором погіршення стану кримськотатарської мови до ризику тотального зникнення є збройна агресія РФ, яка спричинила тимчасову окупацію Криму. Наслідком агресії стало ускладнення доступу до освіти кримськотатарською мовою, звуження сфер її використання, вимушений виїзд частини носіїв мови до інших регіонів України з подальшим дисперсним розселенням, тенденція до перетворення значної частини кримськотатарської мовної спільноти на російськомовних монолінгвів.

Уряд України вживає усіх необхідних заходів для збереження ідентичності кримськотатарського народу, що живе в його мові. Зокрема, у квітні 2021 року Уряд затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови, яка стала першим кроком до втілення Стратегії. До того ж у вересні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латиниці.

Нагадаємо, ви можете читати новини на сайті Мінреінтеграції кримськотатарською мовою за посиланням. Або ж натискайте на відповідний символ переключення мови в правому верхньому куті головної сторінки сайту Міністерства.

Раніше, Мінреінтеграції звернулося до корпорації Google LLC з проханням включити кримськотатарську мову до сервісу Google Translate, а також звернулося до компанії Duolingo, яка є найпопулярнішою платформою для вивчення іноземних мов у світі, з пропозицією започаткувати курс з вивчення кримськотатарської мови на базі їхнього сервісу.