burger

Партнерський фонд для підтримки України профінансує чотири проєкти у 2022 році

Опубліковано 26 Січня 2022 року, о 12:00

Про це в етері парламентського телеканалу «Рада» заявила Віцепрем’єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

На засіданні технічного комітету «Партнерського фонду для підтримки України» представники Мінреінтеграції, посольств п’яти країн-ініціаторів заявили про створення фонду. Тоді ж відібрано управляючу компанію фонду – Кімонікс Інтернешнл Інк. Визначено такі пілотні проєкти до реалізації:

1) «Покращення захисту цивільного населення та посилення військово-цивільної співпраці». Передбачає покращення комунікації між військовими та цивільними, розбудову довіри, фінансування інфраструктурних ініціатив.

2) «Покращення діалогу задля стійкості громад». Проєкт посилює спроможності громад та громадянського суспільства до діалогу тощо.

3) «Покращення регіональних стратегічних комунікацій для протистояння дезінформації». Передбачає проведення тренінгів для місцевих журналістів, формування системи регулярних комунікацій і координації між центральною та місцевою владою, розбудову спроможності місцевих органів влади з виявлення й протидії дезінформації.

4) «Підвищення енергоефективності постраждалих громад Донеччини та Луганщини». Передбачає енергоаудит у 20 громадах Донецької й Луганської областей та проведення заходів з енергоефективності для 4 соціальних будівель.

Віцепрем’єр-міністр окремо наголосила на важливості проєкту з енергоефективності. Він сприятиме реалізації доручення Президента України та плану Уряду у 2022 році запустити національну програму термомодернізації будівель.

«Я нещодавно повернулася з Донеччини. Місцеві громади дуже потребують нашої допомоги та уваги. І ми – Президент, Уряд, міністерство – її надаємо. Приємно, що тепер до цього долучилися ще й п’ять держав. Пілотний проєкт допоможе громадам Донеччини, Луганщини, Херсонщини провести енергоаудит і взяти участь у програмі термомодернізації України», – зазначила Верещук.

Офіційний старт роботи фонду запланований на 31 січня 2022 року. Ініціаторами його створення є США, Канада, Велика Британія, Швейцарія і Швеція.

«Діяльність фонду сприяння відновленню Донбасу пришвидшить процес реінтеграції тимчасово окупованих територій», – резюмувала Верещук.