burger

Фонд «Партнерство за сильну Україну» сприятиме стійкості та інвестиційній привабливості громад Донецької і Луганської областей

Опубліковано 2 Лютого 2022 року, о 16:01

Про це сказала Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на церемонії початку роботи Фонду «Партнерство за сильну Україну» під час розмови із журналістами.

За словами Ірини Верещук, Фонд покликаний зробити громади Донецької та Луганської областей стійкішими, оскільки вони є глибоко дотаційними зі слабким інвестиційним кліматом. Слід подбати про необхідну підтримку й створити фундамент, аби залучити іноземні та внутрішні інвестиції.

Вона також додала, що партнерський Фонд має кілька напрямків й означені 35 мільйонів фунтів – лише перший його ресурсний кейс.

«Якщо ці проєкти ефективно втілюватимуть, то звісно обсяг фінансування тут збільшуватиметься. Наразі обрано чотири напрямки, зокрема у сферах енергоефективності, протидії гібридним загрозам, зниження конфліктності у громадах тощо. Ми їхатимемо у громади, до керівництва регіонів, і допомагатимемо вирішувати їхні конкретні проблеми, виявляти точкові вузли конфліктів і розв’язувати їх разом», – уточнила Віцепрем‘єр-міністр.

Крім того, вона наголосила, що в контексті реінтеграції додаткової уваги потребують громади, які прийняли в себе внутрішньо переміщених осіб. Це громади Старобільська, Слов’янська, Краматорська та інші.

«І слід подякувати нашим міжнародним партнерам за розуміння, що ця увага має бути дуже людиноцентричною і практичною. Люди мають бачити, що рух вперед триває, що уряд хоче і може їм допомагати, зокрема разом із іноземними партнерами», – резюмувала Верещук.

Довідково. 24 серпня 2021 року Велика Британія, Канада, США, Швейцарія та Швеція оголосили про наміри утворити спільний міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», підписавши відповідний документ. 2 лютого 2022 року Фонд офіційно розпочав роботу. Попередньо вже затверджено низку пілотних проєктів, направлених на підтримку найбільш вразливих громад, посилення цивільно-військового співробітництва та поліпшення енергоефективності в Луганській та Донецькій областях.