burger

Ірина Верещук обговорила питання житла для ВПО із керівником Норвезької ради у справах біженців

Опубліковано 3 Лютого 2022 року, о 16:00

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук провела зустріч із Генеральним секретарем Норвезької ради у справах біженців (NRC) Яном Егеланном. Провідною темою обговорення стала співпраця між Мінреінтеграції та NRC щодо вирішення проблем житла для внутрішньо переміщених осіб, а також гуманітарна підтримка прифронтових громад на Сході України.

«Обговорювали питання житла для ВПО. Домовились разом працювати над консолідацією зусиль міжнародних донорів», – заявила Ірина Верещук.

Крім того, на зустрічі обговорили пріоритетні напрямки гуманітарного реагування як допомогу прифронтовим громадам, зокрема і співпрацю сторін у виробленні довгострокових рішень для ВПО в контексті Національної стратегії інтеграції ВПО. Також Віцепрем’єр-міністр наголосила на важливій ролі NRC у залученні підтримки на міжнародній арені для висвітлення гуманітарної ситуації на Сході України. Наприклад, екологічної загрози регіону внаслідок російської агресії.

Співпраця Мінреінтеграції та NRC містить низку проєктів. У 2020 році NRC зробила вагомий внесок у розробку механізму надання грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок збройної агресії РФ, а також у вдосконалення відповідного механізму торік.

Також Мінреінтеграції спільно із Представництвом NRC розроблено інформаційну цифрову платформу «Система Транспарентного та Ефективного Перетину» (працює в тестовому режимі). Вона створена для інформування населення Донецької та Луганської областей, зокрема на ТОТ, про нюанси перетину лінії дотику. Наразі вирішується питання передачі платформи на баланс ДП «Реінтеграція та відновлення».

Нагадаємо, Мінреінтеграції актуалізоване питання міжнародної гуманітарної допомоги для України. 2 лютого 2022 року розпочав роботу Фонд «Партнерство за сильну Україну», ініційований Великою Британією, США, Швецією, Швейцарією та Канадою. Попередньо вже затверджено низку пілотних проєктів, направлених на підтримку найбільш вразливих громад, посилення цивільно-військового співробітництва і поліпшення енергоефективності в Луганській та Донецькій областях.

Також раніше Ірина Верещук зустрілася із керівниками трьох ключових міжнародних донорів гуманітарної допомоги Україні – Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення в Україні (ECHO), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Швейцарського агентства розвитку та співробітництва при Посольстві Швейцарії в Україні (ШАРС).