burger

Ірина Верещук: «Десятки тисяч громадян на ТОТ можуть втратити законні пенсії і соціальні виплати через дії РФ»

Опубліковано 11 Лютого 2022 року, о 14:33

Про це заявила Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час спілкування із журналістами після завершення зустрічі із Міністром закордонних справ Польщі – чинним Головою ОБСЄ Збіґнєвом Рау.

Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, отримання пенсій та соціальних виплат забезпечує Ощадбанк. Він має законодавчо закріплені регуляції, які передбачають обов’язкове проходження ідентифікації для отримання коштів. Через блокування КПВВ з боку Російської Федерації, українські громадяни з 2020 року не можуть перетнути лінію дотику, аби пройти ідентифікацію в банку, замінити власну картку із вичерпаним терміном дії на нову та продовжити отримувати свої гроші.

«Ми пішли на політичний крок і продовжили термін дії карток Ощадбанку до 1 квітня 2022 року. На жаль, з початку року дуже мало громадян пройшли ідентифікацію, і тепер Ощадбанк сигналізує: якщо не розпочати процедуру вже в лютому, то в березні спроможності банку не дозволять усім охочим отримати оновлені картки. Це спричинить певний колапс, бо з 1 квітня десятки тисяч людей будуть позбавлені права отримати належні їм виплати. Причому на КПВВ вже є Ощадбанки, людям просто треба перетнути лінію дотику. Але Рф досі блокує це зі свого боку», – розповіла Верещук.

На думку Віцепрем’єр-міністра, такі дії Рф свідчать про серйозне обмеження прав і свобод громадян, які не можуть скористатися послугами, гарантованими Україною.

Нагадаємо, раніше Ірина Верещук порушила проблему блокування КПВВ з боку Рф на зустрічі із делегацією зі Швеціїяку очолювала Міністр з питань міжнародного розвитку та співпраці Швеції Матільда Ернкранс. Шведські колеги засвідчили підтримку Україні у гуманітарних проєктах, спрямованих на допомогу постраждалим від російської агресії.