burger

“Спеціальний режим господарської діяльності на Донеччині та Луганщині відкриє регіон для інвестицій”, – Павло Козирєв

Опубліковано 17 Лютого 2022 року, о 8:04

В середу, 16 лютого, відбулося засідання Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин під головуванням Дмитра Лубінця. Під час засідання народні депутати України одноголосно підтримали законопроєкт №6403 «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях».

Заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Павло Козирєв подякував народним депутатам України за підтримку відповідного документа.

«Очікуване ухвалення законопроєкту – це крок до змін та можливостей для людей, які живуть і працюють у прифронтових районах. Завдяки його впровадженню вдасться, зокрема, збільшити кількість робочих місць, створити нові підприємства, а також розвинути та модернізувати існуючі, зменшити енергетичну залежність, а найголовніше – залучити інвестиції», – зазначив він.

Нагадаємо, законопроєкт «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях» розроблений в межах Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей і був зареєстрований у Верховній Раді на початку грудня 2021 року завдяки злагодженій роботі Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук та очільників профільного комітету парламенту.

Серед основних новацій, які передбачає документ:

  • можливість створювати території пріоритетного розвитку (ТПР) зі спеціальними режимами господарської діяльності в Донецькій та Луганській областях на трьох рівнях (територіальний, рівень громад, прилеглих до окупованої території та індустріальні парки),
  • запровадження Фонду консорціумного фінансування, який залучатиме державні, донорські та кредитні кошти під соціальні ініціативи, важливі інфраструктурні проєкти, страхування воєнно-політичних ризиків у регіоні.

Законопроєкт №6403 відкриває шлях побудови інноваційної економіки на постраждалих від війни територіях, куди більше не боятиметься вкласти кошти міжнародний інвестор. Документ отримав високу оцінку бізнес-спільноти під час обговорення, яке Віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук ініціювала у Краматорську в січні цього року. Під час відкритого обговорення необхідність підтримки такого законопроєкту висловили також представники громадських організацій.

Повернення гідних умов життя та праці на постраждалі території Донецької та Луганської областей – спільний виклик для держави, бізнесу і мешканців регіону. Виклик, що потребує єднання – не тільки у свято 16 лютого, а й у діях та рішеннях щодня.