burger

Ірина Верещук: “Внутрішньо переміщені особи із ТОТ потребують справедливості у виплатах пенсій”

Опубліковано 23 Лютого 2022 року, о 14:02

На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час прямого етеру у програмі «Право на владу» на каналі «1+1».

«Маємо визначитись щодо того, як саме та про кого з внутрішньо переміщених осіб повинні дбати», – зазначила вона.

Ірина Верещук нагадала, що ідея надання статусу ВПО пролягала у тому, щоб людям, які покинули домівки через обставини й переїхали на підконтрольну Уряду територію, всіляко допомогти з боку держави: в оформленні пенсій, отриманні допомоги на оренду житла, комунальні послуги тощо.

Водночас за її словами, наразі ситуація наступна: певна частина внутрішньо переміщених осіб, отримавши від України цей статус – і, відповідно, право на пенсії, допомогу, – повернулася в ОРДЛО, де ймовірно теж отримала паспорт РФ. Ці люди отримують і російські пенсії та соціальну підтримку.

«І це несправедливо щодо тих внутрішньо переміщених осіб, які переїхали на підконтрольну Уряду територію, тут живуть і отримують допомогу. Це важке політичне рішення, але маємо платити пенсії саме тим, хто виїхав. Ми повинні бути до них справедливими», – резюмувала Віцепрем’єр-міністр.

Нагадаємо, 21 лютого Російська Федерація визнала так звану «незалежність» ОРДЛО. Це черговий акт агресії, яку Кремль розпочав у 2014 році. Ірина Верещук звернулася до мешканців тимчасово окупованих територій і закликала повернутися на підконтрольну Уряду України територію. Тим громадянам, які планують такий переїзд, важливо ознайомитися з інформацією за посиланням. Там вказані номери телефонів служб та організацій, які зможуть допомогти після перетину кордону із РФ або ж лінії розмежування із ТОТ.