burger

«Допоможіть закрити наше небо, врятуйте демократію й свободу!» – Ірина Верещук звернулась до народів світу

Опубліковано 10 Березня 2022 року, о 17:19

Сьогодні, під час брифінгу Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розповіла про результати дводенної роботи гуманітарних коридорів, які відкрилися вчора.

Отже, за її словами:

  • З міст – Суми, Тростянець, Краснопілля в напрямку Полтави за ті два дні вивезено понад 60 тисяч наших жінок, дітей, мало мобільних, людей похилого віку.
  • З міста Ізюм до міста Лозова (Харківщина) вдалося виїхати близько 3000 осіб. Також в Ізюм завезена необхідна допомога – медикаменти, продукти, вода тощо. Це понад сто тон.
  • Міста – Буча, Ірпінь, Гостомель, Ворзель – упродовж двоз днів евакуйовано близько 20 тисяч людей.

«Евакуація триває й зараз. Дякую усім, хто допомагав у Ворзелі, бо вчора евакуйовано будинок малятка й наші 52 діток отримали тепло, безпеку. Також відбулася евакуація пологового будинку у Ворзелі. 55 проділь вже перебувають у безпечному місці й чекають на перемогу нашої армії», – наголосила Ірина Верещук.

У місто Енергодар доставлено понад 100 тон допомоги.

Водночас, Ірина Верещук розповіла й про те, що не вдалося організувати за ці два дні.

«На жаль, мушу повідомити те, що не вдалося. Волноваха – Покровськ. З 5 березня включно намагаємося відкрити цей гуманітарний коридор, однак нам не вдається. Але є такі люди, як Павло Кириленко та Сергій Гайдай –  керівники Донецької та Луганської ВЦА, які власними силами разом з командою роблять майже неможливе. Допомагають людям всупереч забороні, всупереч безвідповідальності тих, хто зриває цей процес», – наголосила Віцепрем’єр.

Вона також подякувала за роботу керівникам Київської ОДА, Полтавської ОДА, Харківської ОДА, Сумської ОДА, які перебувають на постійному зв’язку й долучаються до вирішення усіх проблемних питань.

Однак найбільшою проблемою, на жаль, досі залишається місто Маріуполь, де відбувається гуманітарна катастрофа.

«Найбільший наш біль, про який я говоритиму щохвилини й кричатиму про це світові – наш Маріуполь. Там гуманітарна катастрофа. Ми не змогли вкотре відвезти туди навіть гуманітарний вантаж – ні вода, ні медикаменти – ні продукти – не потрапили до людей, які нині під тотальними обстрілами. Авіаудари, які знищили пологовий будинок – побачив весь світ, ви це бачили, це бачать лідери усіх країн

Ірина Верещук вкотре звернулася до лідерів держав і до їх народів з вимогою посприяти забезпеченню гуманітарних коридорів й закриттю неба в Україні.

«Вкотре хочу звернутися до лідерів країн й вимагаю від народів, бо розумію, що саме польський, американський, британський народ мають велике серце, щире бажання будувати новий світ за новими правилами. Допоможіть своїм владам зробити так, щоб гуманітарні коридори в Україні запрацювали, допоможіть закрити небо над Україною й відчути, що ви народи, які прагнуть демократії та свободи», –  резюмувала очільниця Мінреінтеграції.