burger

12 березня вдалося врятувати майже вдвічі більше громадян, ніж учора. Завтра – продовжимо. Ірина Верещук – про підсумки евакуації

Опубліковано 12 Березня 2022 року, о 10:07

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук підбила підсумки роботи гуманітарних коридорів. Загалом, із 14 запланованих коридорів нині реально працювали 9. Разом з тим, сьогодні вдалося евакуювати майже 13 тисяч громадян, тоді як вчора – біля 7 тисяч.

Із Сум вдалося допомогти виїхати близько 8 тисячам людей. Із Краснопілля, Конотопа, Лебедина, Великої Писарівки сьогодні евакуйовано майже 3 тисячі людей.

Коридор із Енергодара Запорізької області не запрацював: колону гуманітарного вантажу окупанти зупинили на блокпості у Василівці і не пропустили – попри попередні домовленості. Колона залишилася там на ночівлю і вранці знову поїде до місця призначення.

З Енергодаром пов’язана неприємна історія, вчора туди потрапив гуманітарний вантаж, але за свідченнями керівництва міста, його частково розікрали російські окупанти,- повідомила Ірина Верещук.- Звертаюся до тих, хто розподіляєгуманітарну допомогу: робіть це швидко, не залишайте роботу на ніч!”

Коридори на Київщині спрацювали частково. Ворзель та Ірпінь – спроба виявилася невдалою. Однак із Бучі вдалося вивезти майже 1 тисячу людей. Очільниця Мінреінтеграції подякувалаукраїнському Червоному Хресту, який сьогодні допоміг евакуювати будинок, де проживали люди похилого віку, «Комфорт – Лайф». Було багато звернень допомогти їм потрапити у безпечне місце, де за ними доглянуть.

Із Гостомеля евакуйовано 600 громадян. Козаровичі – не запрацювали, а в Бородянці тривали обстріли і не було змоги дістатися до людей. Спробу евакуювати її мешканців поновлять завтра. 1264 особи вивезли із смт. Немішаєве.

“Дякую усім – працівникам ДСНС, «Швидкої допомоги» – хто долучився”, – звернулася Віцепрем’єр-міністр до учасників операції порятунку.

Принагідно Ірина Верещук також звернулася до Російської Федерації з вимогою негайно відпустити працівника ДСНС Олексія Ігоровича Данченка. Він був заявлений в офіційно погодженому списку як супровідник автобусів евакуації населення із Гостомеля. Але російська сторона уже дві доби його незаконно утримує.

“Причина затримання – мовляв, він розмовляв по мобільному телефону – нами не приймається.  Ми зробимо все, щоби його відпустили якомога швидше”, – наголосила посадовиця.

Ірина Верещук розповіла і про наступні маршрути евакуації, які запрацюють 13 березня в Луганській області, на Київщині, а також –

запланований маршрут із Запоріжжя до Маріуполя через Бердянськ.