burger

Ірина Верещук: «Ми наполегливо прориваємося до Маріуполя із автобусами, щоби централізовано допомогти всім охочим евакуюватися»

Опубліковано 15 Березня 2022 року, о 12:39

Ситуацію із гуманітарними коридорами станом на зараз в ефірі телеканалу ICTV прокоментувала Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вона одразу зауважила, що сьогодні, на жаль, не вдалося організувати коридорів безпеки на Луганщині, проте у попередні два дні вони там добре спрацювали.

Наразі залишається величезною проблема з Маріуполем. Український гуманітарний конвой не може потрапити до цього міста і досі перебуває в районі Бердянська.

“І тих 84 кілометри, які ми четверту добу не можемо подолати, так і залишаються ще перед нами. Учорашній виїзд із Маріуполя понад 150 автівок містян, що змогли переміститися у безпечне місце, мав певне позитивне продовження і сьогодні. Зранку певна частина машин із місцевими жителями теж почала рух із заблокованого міста”, – зауважила посадовиця. 

Проте, на думку Ірини Верещук, це кардинально не вирішує ситуацію. Далеко не у всіх маріупольців є приватний транспорту і можливість самостійно виїхати. Саме тому українська сторона так наполегливо проривається із автобусами, щоб централізовано допомогти всім охочим евакуюватися.

Щодо евакуації із найгарячіших місць київських околиць, очільниця Мінреінтеграції повідомила, що найпроблемнішим тут є напрям з Іванкова, де не вдається організувати безпечного шляху порятунку мирних мешканців.

“Люди дуже просять нас звідти їх вивезти, ми знаємо їхню ситуацію й робимо все можливе. Сьогодні доволі погано працює і Броварський напрямок. Потроху – по 10-20 автобусів – це вдається поступово робити. Але це не є справжньою роботою”, – оцінює поточний стан справ неподалік столиці Ірина Верещук. 

Українська сторона нині повністю виконує умови режиму припинення вогню, і це знають у Міжнародному комітеті Червоного Хреста. Росія ж цинічно і постійно бреше й порушує домовленості, думаючи, що світ цього не бачить.

Ірина Верещук позитивно відзначила роль українського Червоного Хреста. Його працівники є нашими громадянами, патріотами, налаштованимина реальну роботу. Вони справді почасти стають на чолі колон навіть на власних автівках. А от МКЧХ намагається залишатися формальним посередником, і це їм не завжди вдало вдається.

“Позиція ж росіян взагалі дика. Є враження, що вони досі не вийшли з шаблонів 2014 року. Розповідають про націоналістичні батальйони, якісь вигадані звірства, яких близько не було. Ми чітко знаємо, де розташовані наші війська, буквально побатальйонно, й готові за кожен кілометр окремо домовлятися. Напевно, Росія втрачає контроль і дезорієнтація на місцях у них передається й на центральний рівень. Не розуміючи ситуації, вони далі цитують темники, які залишилися у них ще від часів подій Революції гідності”, – окреслює своє бачення деструктивної ролі Росії у вирішенні гуманітарної кризи, яку ця країна і створила на території нашої держави.