burger

«Якби росіяни відкрили коридор на Маріуполь, вже б виїхало понад 100 тисяч маріупольців», – Ірина Верещук

Опубліковано 17 Березня 2022 року, о 15:22

У вечірньому ефірі «Радіо Свобода» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук роповіла, як сьогодні працювали анонсовані гуманітарні коридори. Вони, на жаль, знову спрацювали частково.

Зокрема – на Київщині евакуація відбулася.

Разом з тим, з Маріуполем біда.

Наразі росіяни випускали звідти лише легковики. Люди – хто міг – вимушені тікати з цього пекла декілька десятків км пішки – щоб дістатися Мангуша чи Бердянська.

Саме там, у визначених місцях, на автівки чекали бензовози, щоби їх заправити аби вони могли рухатися далі. Або ж автобуси, які довозять людей до Запоріжжя.

На Харківщині роботі коридорів завадили бої – евакуація не відбулася.

Ірина Верещук зауважила, що –  за потреби – влада вдаватиметься і до превентивної евакуації, якщо наші військові побачать перспективу бойового задуму ворога, який плануватиме наступальні дії щодо конкретних  районів.

– Військові нас консультують, ми знаємо, куди рухатися, куди варто завезти продукти, а звідки – негайно на випередження евакуювати людей. Звісно, ворог підступний та цинічний і іноді прораховує наші плани. Тоді він не дає змоги саме там відкривати коридори, намагаючись завдати найбільшого болю цивільному населенню, – коментує можливі превентивні заходи очільниця Мінреінтеграції.

Вона розповіла про технічні нюанси перемовин перед відкриттям гуманітарних коридорів: все відбувається дуже складно.

– До прикладу, якщо хочемо погодити коридор на Маріуполь, то разом із керівником військової адміністрації і військовими розробляємо й погоджуємо маршрут. Потім подаємо відповідні листи представництву Міжнародного комітету Червоного Хреста, а він уже – російській стороні. Але не факт, що в цей день коридор запрацює. Бувало, нам обіцяли, що режим припинення вогню є, людей сповіщали – а точку збору починають обстрілювати. Розуміючи підступність тієї сторони, ми знову звертаємося до ООН та МКЧХ і вкотре намагаємося організувати коридор на наступний день, – посадовиця вперше розкрила подробиці перемовин з організації евакуації.

Ірина Верещук переконана: політичне керівництво в Кремлі схиблено вирішило зрівняти із землею багатостраждальний Маріуполь. Вона оцінює це як геноцид його мешканців. Щодо жодного міста росіяни не поводяться так, як до Маріуполя. Вони ніде так не блокували гуманітарні коридори, як тут.

  • Все просто – росіяни не хочуть відкриття повноцінного коридору на Маріуполь, – переконана Верещук. – Бо якби хотіли, як це було на сумському напрямку, то досі б виїхало понад 100 тисяч маріупольців. А російські авіаудари по місцях збору людей і автобусах свідчать лише про свідоме бажання знищити це місто.