burger

Ірина Верещук: “Вивезення людей за кордон без їхньої згоди – це злочин”

Опубліковано 25 Березня 2022 року, о 12:23

Так в ефірі телеканалу СТБ прокоментувала ситуацію з примусовим вивезенням цивільного населення з Маріуполя до росії Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

Вона дала загальну оцінку організації гуманітарних коридорів, зазначивши, що ситуація не поліпшується через небажання та саботаж росіян.

“Сьогодні відкрито лише два гуманітарних коридори, – повідомила вона. – Із Маріуполя та Мелітополя до Запоріжжя. Я маю надію, що принаймні заплановане на сьогодні вдасться виконати. У ці хвилини 49 автобусів з людьми прямують до блок-посту Василівка, і я дуже сподіваюся, що через декілька годин наші люди  потраплять до Запоріжжя”.

Віцепрем’єр-міністр назвала одну з причин складної ситуації: йдеться про намір окупантів вивозити маріупольців до росії.

“Але люди цього не хочуть! Бо знають, що росія – країна-агресор і їхня доля у тій країні буде під великим питанням. Тим паче, що росіяни вже створили фільтраційні табори”,– сказала Ірина Верещук.

Певні питання у цьому контексті викликає позиція Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Як повідомила Ірина Верещук, нещодавно його керівник Пітер Маурер відвідував москву. Там він прийняв сумнівне рішення відкрити представництво у Ростові.

“Тобто, вони зголосилися допомагати українцям, але з російського боку. Я вважаю, що це дуже неправильний політичний хід, який легалізує такі коридори до російської федерації. Наше Міністерство закордонних справ сьогодні має намір звернутися до організації з відповідною нотою та надати роз’яснення,”- розповіла Верещук.

Якщо Червоний Хрест прийняв рішення мати своє представництво в Ростові, ми вимагатимемо від організації повертати наших людей в Україну, наголосила Ірина Верещук.

“Вони мають зафіксувати їх (людей), зустрітися з ними і організувати коридор повернення на Батьківщину”, – резюмувала Віцепрем’єр-міністр.