burger

Ірина Верещук: кількість насильно вивезених українців зараз може становити 40 тисяч – боремося за їх повернення

Опубліковано 26 Березня 2022 року, о 17:03

Окупант цинічно тисячами викрадає людей з зон бойових дій чи з тимчасово окупованих територій, вивозить у невідомому напрямку – по квазі-гуманітарних коридорах, які сам створює без узгодження з Україною. Разом з тим, всіляко перешкоджає евакуації мирних мешканців українським Урядом. Не по своїй волі на чужині вже опинилось дуже багато наших співвітчизників. Втім, Україна робить все, щоб врятувати чи повернути своїх громадян.

В ефірі каналу «Настоящее время» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла, що сьогодні 53 автобусам із маріупольцями, які були заблоковані на російському блокпосту у Василівці разом із каретами «швидкої допомоги» з хворими та дітьми,– врешті вдалося дістатися Запоріжжя.

Загалом понад 4 тисячі людей матимуть вже сьогодні теплу їжу, побутовий комфорт, а головне – безпеку.  Нагадуємо, що маріупольцям – щоб потрапити в рятівні автобуси – слід діставатися Бердянська самотужки. Здебільшого пішки – такі цинічні умови окупантів.

Тим часом росія створює альтернативну «гуманітарну реальність» і намагається прокласти власні так звані «евакуаційні маршрути» для маріупольців у рф.

Очікувано, що здебільшого містяни не хочуть «рятуватися» на території агресора. Відтак, російські війська насильно вивозять мирних громадян углиб окупованих територій чи у саму росію. Вже йдеться про десятки тисяч примусово переселених таким чином українців, стверджуєІрина Верещук.

Вона назвала орієнтовну кількість насильно депортованих росією українців – це майже 40 тисяч.

За подібною схемою окупант діє й на тимчасово окупованій частині Київщини, намагаючисьсиломіць вивозити наших людей до Білорусі.

“Ми постійно й потужно сигналізуємо міжнародній спільноті та інституціям про те, що згадані російські «коридори» є незаконними, не погодженими з нами. Тим паче, що на тій стороні – як під Донецьком, так і Луганськом – примусових переселенців пропускають через спеціальні фільтраційні табори, що порушує Женевськуконвенцію. Але Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) чомусь навіть вирішив відкрити у ростові-на дону своє представництво – саме для роботи з силоміць депортованими до рфукраїнцями. Відтак, ми вимагаємо, щоб він сприяв поверненню таких наших громадян. Сподіваємося, Червоному Хресту вдасться зібрати їх списки”, – висловила надію Віцепрем’єр-міністр.

Разом з тим, посадовиця змушена була констатувати безсилля таких міжнародних інституцій, як МКЧХ, ООН. На тлі чого Україна, тим не менш, продовжує боротись і не припинить боротьбу за кожного свого громадянина та його повернення додому.