burger

Уряд готує програму підтримки примусово депортованих росією українців, – Ірина Верещук

Опубліковано 29 Березня 2022 року, о 16:45

В ефірі телеканалу «Україна 24» Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук підбила попередні підсумки нинішньої роботи гуманітарних коридорів, зауваживши, що вона просувалася дуже важко. На її думку, на тлі перемовин росія завжди ускладнює подібні процеси.

Наразі росія поспіхом намагається створити медійну картинку для закордонного й внутрішнього споживача, демонструючи себе країною-миротворицею, яка «допомагає» російськомовним українцям – мешканцям сходу та півдня – виїжджати з  «ненависної» їм землі.

– Але ми знаємо, що це насильницьке вивезення, якому з часом дадуть правову оцінку. Нам треба більше озвучувати, що ми робитимемо в таких випадках. Щодо російської пропагандистської картинки – вона марна. Маріупольці добре знають, хто на них – дітей, жінок, стареньких – скидав бомби. І ці телесюжети точно не вбережуть окупанта від неминучої відповідальності, зокрема – за порушення міжнародного гуманітарного права й низки конвенцій, – упевнена очільниця Мінреінтеграції.

Посадовиця заявила, що вже чимало людей змогли повернутися до України із російської території, куди їх примусово перемістили. І Уряд наразі готує програму підтримки таких людей. Отже, вони мають знати, що їх тут чекають та їм допоможуть.

–  Якщо в таких людей є при собі документи, що підтверджують їх особу (на жаль, росіяни почасти їх відбирають), та є можливість – слід дістатися українських консульських установ або ж зателефонувати. Так ви можете отримати реальну допомогу і повернутися в Україну та влаштуватися, – порадила міністерка.