burger

Ірина Верещук: Домагатимемося звільнення всіх українських заручників

Опубліковано 6 Квітня 2022 року, о 12:01

В ефірі всеукраїнського телемарафону на каналі Freeдом: UA Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук закликала долучитися до звільнення українських заручників представників міжнародних правових організацій.

«Наразі в Україні перебувають близько 600 російських полонених, – нагадала посадовиця. – Ми безперервно ведемо перемовини про їх обмін на наших захисників. Складаємо списки, залучаємо до процесу Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Але існує й окрема проблема. В заручниках у росіян перебувають не лише військові, а багато цивільних українців: мери міст, журналісти, волонтери, священнослужителі, звичайні працівники, які ніколи не брали до рук зброю».

Як пояснила Ірина Верещук, нам нема на кого їх міняти. Бо росія ставить умову: військових – на військових, цивільних – на цивільних.

“У переговірників з російської сторони я постійно запитую: нам теж захоплювати росіян по всьому світу, щоб виставляти як обмінний фонд? Але ми не терористи і не пірати, тож так не діятимемо,”- розповідає посадовиця.

“Росія ратифікувала норми міжнародного гуманітарного права, а тепер його не дотримується. Обмін військових на цивільних заборонений Женевською конвенцією. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти та правозахисних організацій з вимогою разом домагатися від окупантів звільнення українських цивільних людей! Це єдиний вихід в цій ситуації,” – резюмувала Віцепрем’єр-міністр.