burger

Прихисток для кожного: Львівщина готується приймати переселенців надовго

Опубліковано 11 Квітня 2022 року, о 18:15

Переобладнані гуртожитки та готелі, модульні будиночки, контейнери та новобудови… Людям, які через війну втратили дах над головою, будуть пропонувати різні варіанти нового житла, де можна оселитись на довгий час. Долучаються місцева влада, міжнародні організації та небайдужі українці.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що бюджет області надає 47 млн гривень для необхідного ремонту 13 місцевих гуртожитків, інтернатів, санаторіїв та готелів, які в найближчі місяці пристосують для проживання майже 1,6 тис. переселенців. Кошти виділять у межах затвердженої обласної Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області.

Максим Козицький запевняє, що в області наразі є 156 таких об’єктів, що потребують мінімальних капіталовкладень, аби стати придатними для довготривалого проживання. Щоб привести їх до належного стану, потрібно знайти понад 1,8 мільярда гривень.

Також громади регіону вже сформували єдину базу із 92 земельних ділянок площею понад 582 га, де можна почати будівництво житла для переселенців. У пріоритеті – ділянки із належними комунікаціями і соціальною інфраструктурою.Окремі будівельні компанії готові продати житло для переселенців за собівартістю зведення.

Тим часом на Львівщині вже будують перше контейнерне містечко на 70 будинків для переселенців, насамперед, студентів.

Крім того, з березня обласна асоціація місцевих рад «Ради Львівщини» за сприяння агентства ООН у справах біженців UNHCR іМінветеранів працюють над розміщенням у громадах українців, які залишили домівки через війну. Йдеться про облаштування наметових містечок для тих, хто потребує короткострокового перебування, обігріву й відпочинку.

Планується також і зведення модульних будинків масштабного типу для тривалішого проживання, де можуть поселити до 1 тис. ВПО. Тут мешкатимуть люди, які забажають лишитися у територіальних громадах Львівщини надовго. Важливо, що міжнародні партнери готові допомогти Львівщині із будівельними роботами та необхідним обладнанням.