burger

Мінреінтеграції затвердило Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими

Опубліковано 26 Квітня 2022 року, о 15:08

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на чолі з Віцепрем’єр-міністром України Іриною Верещук затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня 2022 року (наказ від 25 квітня 2022 року № 75).

Відповідний наказ розроблено на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 року № 457 «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».

Це означає, що починаючи з травня 2022 року, процедура отримання допомоги від держави на проживання внутрішньо переміщеним особам відбуватиметеся за чіткою та врегульованою процедурою.

Отримати допомогу зможуть ті громадяни, які перемістилися з територіальних громад, що затверджені зазначеним наказом Мінреінтеграції, а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Перелік затверджених територіальних громад можна переглянути за посиланням.

Зазначимо, що допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб з територій, які постраждали від війни, надається у наступних розмірах:

• для осіб з інвалідністю та дітей – 3 000 гривень;

• для інших осіб – 2 000 гривень.

Заяву на допомогу на проживання можна подати дистанційно через застосунок “Дія” (в розділі «послуги»).

Або ж іншим способом:

• особисто подати заяву на взяття на облік у статусі ВПО до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу;

• отримати довідку щодо взяття на облік як ВПО;

• особисто подати заяву на отримання допомоги до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу.

Звертаємо увагу, відповідні рішення Уряду приймаються з урахуванням конкретної військової та соціальної ситуації. Відтак, зазначений документ не є постійною фіксованою нормою. Зміни будуть вноситись в залежності від об’єктивної  картини та зони бойових дій.