burger

​Деокупована Київщина: відбудовувати і пильнувати

Опубліковано 4 Травня 2022 року, о 21:35

Поки південь та схід України продовжують стримувати натиск ворога, до північних передмість Києва поступово повертаються люди. Кілька тижнів тому в селищі Романівка відкрили тимчасовий насипний міст, що сполучає Ірпінь, Бучу, Гостомель та Ворзель зі столицею. Разом з тим, місцева влада радить не поспішати з поверненням. Якщо ж таки надумалися, то закликає бути пильними. Ворог залишив після себе багато смертоносного заліза.

Станом на 4 травня

​КИЇВЩИНА

Першими на деокуповані території заходять фахівці ДСНС. Їхня місія – розмінування. Минулої доби рятувальники обстежили по 7 населених пунктів у Бучанському та Вишгородському районах та ще 6 – у Броварському. За цей час знешкодили 339 вибухонебезпечних предметів. Загалом за увесь період розмінування – майже 28 тис.

Відразу після розмінування та отримання дозволу від Збройних Сил України до роботи приступають електромонтери. Вони продовжують повертати світло в Ірпінь, Бучу, Гостомель, Романівку, Дмитрівку, Андріївку та інші населені пункти. В тому числі працюють над точковими заявками побутових споживачів. Минулої доби світло з’явилося у понад півтори тисячі родин. Без електрики поки що залишаються 16,2 тис. у 29-ти містах і селищах.

У 118-ти населених пунктах відновлено постачання газу. Повністю завершено роботи у 50-ти населених пунктах Броварського, Вишгородського та Фастівського районів. Частково – у 68-ми Бучанського. Без блакитного палива поки що залишаються Мощун та Почепин – повністю, Ірпінь, Горенка та Забуччя – частково.

Поступово відновлюється також централізоване водопостачання. Вода з’явилася у 121 населеному пункті із 123-х, де була відсутня. У смт Гостомель, селищах Джерела та Кухарі воду обіцяють разом з появою електрики. Водопровідні мережі смт Бородянка вже наповнені водою, однак, виникають перебої через суттєві пориви. Аварійні служби постійно працюють над їх ремонтом.

Відсутність світла, електрики і газу – півбіди. Гірше – коли немає домівки. Київщина зазнала величезних руйнацій. Без даху над головою залишилися тисячі сімей.

Днями в обласній військовій адміністрації відбулася нарада із найбільшими забудовниками регіону. Обговорювалося питання викупу та будівництва нового житла. Напередодні відповідні фахівці провели аналіз ринку нерухомості в області та з’ясували, що загальна площа квартир, введених в експлуатацію, становить понад 42 тис м². Наразі проводяться консультації щодо рекомендованої ціни для викупу цих квартир.

Також у найбільш зруйнованих містах – Ірпіні та Бородянці – планується побудувати два житлових комплекси на 50 тис. м² кожний. Для забудови вже підібрані відповідні території з урахуванням близькості до необхідних комунікацій та дорожньої інфраструктури. Термін будівництва – до 5 місяців. Запропонований проєкт передбачає наявність бомбосховищ, дитячих майданчиків, закладів освіти та іншої соціальної інфраструктури.

Тим часом слід пам’ятати, що війна на території України не закінчилась. Минулої ночі з гелікоптерів та реактивних систем залпового вогню російські загарбники обстріляли кілька населених пунктів деокупованої Сумщини. Постраждали школа та об’єкти інфраструктури. Тож закликаємо громадян бути пильними, поки триває війна.

У публікації використані матеріали з офіційної Фейсбук-сторінки та офіційного Телеграм-каналу Київської обласної військової адміністрації.