burger

Мародерство і арешти: як «господарюють» окупанти на Херсонщині

Опубліковано 5 Травня 2022 року, о 21:16

Окупант продовжує атакувати ключові напрямки півдня України з метою взяти під повний контроль вихід до Чорного моря. Один з них – Херсонщина. Російські війська вже кілька днів блокують окуповану область на в’їзд та виїзд до Миколаєва й інших міст, підконтрольних Україні. До регулярних обстрілів додаються факти масового мародерства загарбників.

Станом на 5 травня

ХЕРСОНЩИНА

І хоча масових руйнувань, як, наприклад, у Бородянці чи Маріуполі, тут немає, проте, чимало населених пунктів на межі гуманітарного колапсу через відсутність продуктів, медикаментів, дитячого харчування, палива та скрапленого газу, яким користується переважна більшість мешканців.

Найбільше херсонці потерпають від гострої нестачі паливно-мастильних матеріалів. Їх дефіцит відчувається по всій області, у 34-х населених пунктах проблема стоїть дуже гостро. Майже стільки ж громад дуже потребують медикаментів. Часом немає навіть елементарних, не говорячи вже про ліки для особливих хворих.

У 14-ти територіальних громадах суттєво затримуються пенсії та інші соціальні виплати. Причина – відсутність готівки. А у Верхньому Рогачику російські окупанти ще й пограбували відділення «ПриватБанку».

Через активні бойові дії відсутнє електро-, водо- та газопостачання у Високопільській територіальній громаді. Всі адміністративні будівлі зруйновані. Людям бракує продуктів харчування та медикаментів. Потрібна негайна евакуація.

Понад 2 тис. мешканців Високопілля, Архангельського та Князівки самостійно виходять на підконтрольну Україні територію. Масово покидають свої домівки жителі Каховської та Новокаховської територіальних громад. Аби мали змогу вийти всі, необхідна офіційна домовленість про гуманітарний коридор.

Місцеві мешканці розповідають, що ворог не полишає спроб захопити Князівку та Малу Шестірню з метою подальшого виходу до кордону з Дніпропетровською областю. Тому гатить по селах усім доступним арсеналом. Деякі з них, зокрема Любимівку, обстрілює касетними боєприпасами.

Протягом кількох останніх днів у селищах Максима Горького, Надеждівка, Правдіно та Томина Балка частково або повністю зруйновані школа, дитячий садочок, будівля сільської ради та півтора десятка приватних будинків. У Таврійському відсутнє електропостачання.

Складна ситуація також у Нововознесенському, Калинівському та Осокорівці. Цими селищами окупанти намагаються пробитися вглиб території України, тож через постійні бої тут понад місяць немає води, ліків, хліба, олії, електроенергії та зв’язку. Гуманітарна допомога не доставляється.

У Скадовську окупанти «призначили» нелегітимного главу міста і району. Законно обрана місцева влада продовжує працювати в дистанційному режимі.

Все частіше російські загарбники вдаються до репресій місцевого населення. У селищі Тягинка взяли під арешт всіх колишніх воїнів АТО. А в Бургунці запровадили в’їзд-виїзд лише за спеціальним дозволом. Постійний тиск на фермерів, лісників, погрози активістам та штучна гуманітарна катастрофа – ось такою ціною окупанти пробивають сухопутний коридор в Крим та намагаються налагодити з ним торгівлю.

У матеріалі використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Херсонської обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.