burger

Викрадення людей та гострий дефіцит усього життєво необхідного – як окупанти схиляють до покори Херсонщину

Опубліковано 16 Травня 2022 року, о 20:06

Станом на 16 травня

Херсонщина

Рашисти проводять показові фільтраційні заходи щодо патріотично налаштованих мешканців. Кілька днів тому «МГБ ДНР» та «Вагнер» проводили у місцевому СІЗО так звану «мобілізацію» серед утримуваних осіб.

Росіяни будь-якою ціною намагаються легалізувати тут свою присутність. Тим часом в області з кожним днем погіршується гуманітарна ситуація. У територіальних громадах (ТГ) налічується понад п’ять десятків зруйнованих і пошкоджених помешкань. У селищі Надеждівка, наприклад, частково зруйновані 15 приватних будинків. В Томиній Балці – 17. Ще у кількох селищах частково зруйновані дитячі садочки.

У Борозенській сільській ТГ зруйнований фельдшерський пункт. Медичні працівники екстреної швидкої допомоги через небезпеку життю залишили територію населеного пункту. Фактично стали заручниками 90 пацієнтів Степанівського психо-неврологічного диспансеру. У них відсутні ліки та харчі. Колективи КП «Великокопанівське» та кафе «Ромашка» раз на тиждень доставляють хворим продукти та гарячу їжу.

Загалом, із ліками та їжею, особливо дитячим харчуванням, в області складна ситуація. Дефіцит продуктів – у 58-ми населених пунктах, медикаментів – 42-х. Селища, де налагоджено власне виробництво борошна, крупів та олії, ще якось тримаються. Решта – сподіваються на гуманітарну допомогу. Але і вона часто-густо надходить з перебоями, оскільки окупанти затримують її на блок-постах, або взагалі відбирають для себе.

Найбільше страждають населені пункти, де ведуться бойові дії. Серед них – Високопільська ТГ. Тут повністю відсутнє електро-, газо- та водопостачання. Всі адміністративні будівлі зруйновані. Майже 2,5 тис. людей з Високопілля, Архангельського та Князівки залишили свої домівки і виїхали до Дніпропетровської області – хто пішки, хто на власному автотранспорті.

Решта населення потребує термінової евакуації та гуманітарної допомоги продовольством та медикаментами, а також офіційної домовленості про гуманітарний коридор. Адже відучора кількість обстрілів поблизу Високопілля, Потьомкіного та Князівки значно зросла.

Небезпечно й у Станіславській ТГ. Там частково зруйновано понад 300 будинків. Зв’язку з нею фактично немає. Напередодні її голова повідомив, що щоранку прилітають ракети. Забирають життя людей та руйнують все на своєму шляху. Так, у Широкій Балці пошкоджено багато електромереж, які напередодні відремонтували місцеві електрики. Роботи ведуться безперервно. Вчора у Станіславі вибухом було пошкоджено газопровід.

Ситуація з газом в області критична. Стаціонарні системи потрапляють під обстріли окупантів, а скраплений газ в балонах доставити важко через відсутність ПММ та близькість бойових дій. Тому їжу люди готують на електроплитах або на відкритому вогні.

Понад 60 населених пунктів залишаються без електроенергії та води. Ці дві життєво важливі складові повністю відсутні у Калинівській селищній ТГ. Днями місцеві електромонтери виявили пошкодження 9-кілометрової лінії напругою 35 тис. вольт, прокладеної від Калинівського до Томаріно у Миколаївській області.

Також електрика та вода відсутні у семи селищах Нововоронцовської ТГ. Представники Червоного Хреста та волонтери допомагають населенню продуктовими наборами, в першу чергу, людям пенсійного віку.

Через відсутність води самостійно залишають свої домівки мешканці Новоолександрівської селищної територіальної громади. Деякі її населені пункти – Петропавлівка, Червоне, Біляївка, Українка – знаходяться у степовій зоні, де відсутні природні та штучні водойми. До того ж ця територія зайнята окупантами. Тут же розмістилися багато тимчасово переміщених осіб з інших районів. Сюди також не доїжджають продукти, ліки та паливно-мастильні матеріали.

У матеріалі використана інформація з офіційної Фейсбук-сторінки Херсонської обласної державної адміністрації. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.