burger

Ірина Верещук: ми залучатимемо швейцарських партнерів, щоб повернути депортованих українців

Опубліковано 1 Червня 2022 року, о 11:34

31 травня відбулася зустріч Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук із заступником державного секретаря Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Сімоном Гейссбюлером.   

Одним з основних питань зустрічі стали можливі міжнародні механізми повернення депортованих до росії українців та пошук зниклих безвісти.

Віцепрем’єр розповіла швейцарській делегації, що для примусово депортованих основною проблемою залишається відсутність документів. З огляду на це в Україні розробляється механізм отримання електронної посвідки. Також Ірина Верещук згадала і про українців, які поспіхом виїхали за кордон, а родичі з різних причин вважають їх зниклими безвісти. І – відповідно – в Україні триває їх розшук. У цьому випадку швейцарська сторона могла б долучитися до координації в діяльності з пошуку таких осіб.

На завершення зустріч Віцепрем’єр подякувала швейцарський делегації за готовність допомагати Україні у цей складний час та висловила сподівання на подальшу ефективну співпрацю.