burger

«Завдяки нашій силі, ми здатні на все», – Олена Зіньова, Херсон

Опубліковано 20 Листопада 2022 року, о 14:50

Свій перший магазин подарунків Олена Зіньова відкрила в Херсоні ще 20 років тому. На початку 2000-х він став першим у місті, де можна було придбати сувеніри на українську тематику: оберіги, вишиті рушники й вишиванки, посуд і петриківський розпис по дереву. Усі товари були настільки автентичними, що вчителі молодших класів навіть почали проводити уроки з народознавства у цій крамниці.

Коли ворог захопив Херсон, Олена прибрала з полиць магазину всі речі з українською символікою і понад три місяці пробула в окупації. Коли підприємиця виїжджала з міста, то захопила із собою невелику частину товару – здебільшого вишиті сорочки, які сховала в сумках під своїм одягом.

«Ми проїхали 33 російських блокпости, нам дивом пощастило – ніхто не вивертав наші речі. Дуже страшно було, але ж я не могла покинути свої вишиванки-оберіги. Можливо завдяки ним ми і вибрались», – згадує Олена.

Саме з цими сорочками, які вдалося вивезти, підприємиця облаштувала невеличку крамницю у Кривому Розі, де і дочекалась звільнення рідного міста.

Нині Олена вдома. Її магазин у Херсоні постраждав, однак жінка не опускає руки і продовжує працювати. Вона переконана – українська символіка вічна, а все інше можна відновити.