burger

Проєкт Стратегії щодо внутрішнього переміщення включає нові інструменти підтримки від держави

Опубліковано 16 Лютого 2023 року, о 20:50

Сьогодні за участі Віцепрем’єрки Ірини Верещук і представників громадських організацій відбулася презентація проєкту Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року.

Документ розроблений Мінреінтеграції за експертної підтримки проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза II». Також до його напрацювання долучилися громадські та міжнародні організації, що опікуються захистом прав осіб, постраждалих від збройної агресії росії.

«Повномасштабне вторгнення рф спричинило наймасовіше переміщення людей у Європі після Другої світової війни. Станом на початок лютого 2022 року в Україні налічувалося майже 1,5 млн переселенців, тоді як в січні 2023-го було зареєстровано вже понад 4,8 млн осіб як ВПО. Це дуже значна частина населення країни. Зважаючи на такі масштаби та продовження процесу внутрішнього переміщення, виникла необхідність актуалізувати Стратегію державної політики з урахуванням нових викликів», – зауважила на початку презентації Віцепрем’єрка.

Учасники заходу погодилися, що державна підтримка має надаватися на всіх етапах – від моменту прийняття рішення про евакуацію до добровільного повернення на місце постійного проживання.

Таким чином, Уряд має сфокусуватися на 5 стратегічних цілях:

1. Посилення спроможності держави у реагуванні на виклики внутрішнього переміщення.

2. Забезпечення безпечної евакуації громадян із небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.

3. Сприяння адаптації ВПО на новому місці проживання.

4. Сприяння інтеграції ВПО у приймаючих громадах.

5. Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

«Всі ці ключові цілі детально розкриті у Стратегії. Документ такого об’єму розроблявся з урахуванням досвіду, який є безпрецедентним у Європі. Дякую громадському сектору, який долучився до розробки проєкту, а також Раді Європи за безперервну підтримку України. Закликаю громадськість долучитися до обговорення, ми чекаємо на ваші пропозиції та відкриті до співпраці. Після узгодження всіх позицій проєкт найближчим часом буде винесений на затвердження Урядом», – резюмувала Ірина Верещук.

Нагадаємо, що письмові пропозиції до проєкту Стратегії можна надіслати до 24 лютого 2023 року на електронну адресу: [email protected].