burger

Мінреінтеграції підтримує ініціативу тергромад щодо зміни статусу та відновлення доступу до держреєстрів

Опубліковано 21 Березня 2023 року, о 10:55

До Мінреінтеграції продовжують надходити звернення від мешканців територіальних громад, в яких тимчасово заблоковано доступ до державних реєстрів. Зокрема, звертаються жителі Нікополя, Марганця, Очакова й інших населених пунктів, які наразі обмежені в доступі до адміністративних і нотаріальних послуг.

Причина – території їхніх населених пунктів мають статус територій, де ведуться активні бойові дії.

Відновлення роботи заблокованих реєстрів і повноцінне функціонування усіх сфер життєдіяльності в зазначених тергромадах відбудеться у разі зміни статусу на території можливих бойових дій. При цьому виплати ВПО залишаться.

Варто зазначити, що зараз Уряд багато робить для економічного відродження таких територій. Зокрема, Мінреінтеграції ініційовано зміни до постанов КМУ стосовно використання коштів для надання мешканцям територій можливих бойових дій грантів (мікрогрантів) і кредитів в межах державних програм єРобота, «Доступні кредити 5-7-9%» та інших. Тобто, мешканці громад у зоні можливих бойових дій зможуть отримувати гранти та кредити для розвитку бізнесу. Це сприятиме відновленню населених пунктів, працевлаштуванню, а також надходженням до місцевого бюджету.

Мінреінтеграції підтримує ініціативи громад щодо зміни статусу усюди, де це дозволяє безпекова ситуація.

Нагадуємо алгоритм присвоєння чи зміни того чи іншого статусу тергромадам.

Пропозиції до Переліку вносять обласні, а також Київська міська військова адміністрації. А звернутися з такою ініціативою до місцевої влади можуть самі громади.

Пропозицію ОВА погоджує або відхиляє Міноборони. На кінцевій стадії Мінреінтеграції затверджує оновлений Перелік.

Отже, радимо громадам проявляти ініціативу та звертатися до своєї місцевої влади. Наші міста і села мають відновлюватись. Кожен населений пункт, де починають повноцінно функціонувати сфери життєдіяльності, а люди можуть отримувати державні послуги, – це переконливий крок до перемоги.