burger

Пропонується встановити граничні розміри процентних ставок за кредитами – ініціатива НБУ

Опубліковано 3 Травня 2023 року, о 15:30

Національний банк України пропонує внести зміни до Закону «Про споживче кредитування». Зокрема, встановити граничні розміри відсоткових ставок за споживчими кредитами. Про це повідомляється на сайті НБУ.

Так виходить, що фінансові компанії часто надають кредити вразливим категоріям населення. Тобто пропонують «миттєве вирішення» фінансових проблем малозабезпеченим громадянам і тим, хто опинився у скрутному становищі.

Посилює проблему онлайн-кредитування за лічені хвилини, доступне 24/7. Ставка за такими кредитами в середньому сягає 1500% річних. Саме тому Нацбанк ініціював внесення змін до Закону «Про споживче кредитування».

 

Зокрема, пропонується:

1) встановити граничні розміри процентних ставок. Максимальний розмір реальної денної процентної ставки не повинен перевищувати суму з розрахунку 0,8% на день. Сьогодні це значення становить у середньому 2,5%;

2) зменшити надмірне боргове навантаження на одного споживача. Для цього пропонується надати Національному банку право встановлювати мінімальні вимоги до процесу перевірки кредитоспроможності позичальника. Оскільки на сьогодні окремі фінансові компанії не мають подібних вимог, оцінка кредитоспроможності позичальника практично не здійснюється;

3) запровадити додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог, оскільки правила без відповідальності за їх порушення зазвичай не діють.

Нагадаємо, Мінреінтеграції разом з НБУ розробили законодавчі ініціативи, які передбачають полегшення умов погашення окремих видів споживчих кредитів. Йдеться про законопроєкти 9051 і 9052, які парламент вже підтримав у першому читанні.

Ними спрощуються умови погашення кредитів для внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на уражених війною територіях.

Так, для цих категорій пропонується запровадити механізм обов’язкової реструктуризації.

Також буде встановлено заборону вимагати прострочену заборгованість кредитору та колекторській компанії на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього.