burger

Як опанувати стрес: ефективні техніки самодопомоги

Опубліковано 20 Серпня 2023 року, о 16:00

Стрес допомагає людям адаптуватися до екстрених умов, але інколи він виснажує та заважає діяти розсудливо. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Оленою Зеленською, розроблено рекомендації, які допоможуть швидко опанувати стрес та заспокоїтися.

Вправи, які допоможуть:

• «Струси із себе стрес»

Підніміть ногу та активно потрусіть нею, наче до підошви щось причепилося. Так само зробіть з іншою ногою, а потім з руками. Під час виконання вправи уявляйте, що скидаєте весь накопичений негатив. Повторіть декілька разів.

• «Техніка релаксації: повільне дихання»

Заплющіть очі. Відчуйте ногами підлогу. Глибоко й повільно вдихніть через ніс, рахуючи до трьох. Впустіть повітря до низу легень. Потім повільно видихніть через рот, рахуючи до шести. Вправу потрібно повторити мінімум 4 рази.

• «Камінчик»

Стисніть кулаки, наче це два камінчики. Потримайте їх так 7-10 секунд та розслабте. Те саме повторіть з усім тілом. Зверніть увагу, чи не залишилися напруженими якісь окремі м’язи. Якщо так, зробіть вправу конкретно з ними. Спробуйте відчути, як по всьому тілу розливається хвиля релаксу.