burger

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук: блокування соціальних рахунків ВПО є неприпустимим  

Опубліковано 8 Вересня 2023 року, о 19:12

На гарячу лінію Мінреінтеграції надходять звернення щодо випадків накладення державними та приватними виконавцями арешту на банківські рахунки внутрішньо переміщених осіб. В тому числі йдеться про кошти, отримані ВПО як соціальна допомога від держави та міжнародних організацій. 

Це питання стало предметом обговорення на засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО, яке відбулося під головуванням Віцепрем’єрки Ірини Верещук.

У заході взяли участь представники Мінреінтеграції, Мінсоцполітики, Мінінфраструктури, Мін’юсту, Мінфіну, МЗС, Ощадбанку, ПриватБанку, обласних військових адміністрацій, інших відомств та організацій, а також співголова міжфракційного об’єднання «ВПО України», народний депутат Руслан Горбенко.

Під час наради Ірина Верещук нагадала, що Мінреінтеграції було розроблено та внесено Урядом до парламенту проєкт закону. Ним пропонується заборонити накладення арешту на кошти ВПО, отримані як цільова грошова допомога від міжнародних організацій і державна допомога на проживання, та їх стягнення.

«Це кошти, які держава, а також благодійні фонди та міжнародні організації виділяють для підтримки наших внутрішньо переміщених осіб. І не можна допустити, щоб внутрішні переселенці були позбавлені такої грошової допомоги. Навіть якщо вони є боржниками. Оскільки дуже часто це єдині кошти, які у них є», – наголосила посадовиця.

Під час обговорення нардеп Руслан Горбенко запевнив, що міжфракційне об’єднання «ВПО України» долучиться до пришвидшення врегулювання цього питання на законодавчому рівні.