burger

Маємо допомогти нашим людям виїхати з ТОТ – Ірина Верещук

Опубліковано 12 Вересня 2023 року, о 9:05

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада з питань виїзду громадян із ТОТ через територію інших країн.

В обговоренні взяли участь представники Мінреінтеграції, МВС, МЗС, Мін’юсту, ДМС, Державної прикордонної служби, СБУ, Національної поліції, Офісу Генерального прокурора, Офісу Уповноваженого з прав людини, Представництва Президента в Криму, а також Центру прав людини ZMINA.

У фокусі уваги була процедура повернення українців, які відбували покарання у місцях позбавлення волі на ТОТ і були депортовані окупантами до рф.

Такі громадяни намагаються виїхати з росії через територію третіх країн.

Учасники наради дійшли згоди, що задля повернення українських громадян на Батьківщину буде застосовуватися, в тому числі, процедура реадмісії.

З метою відпрацювання цього механізму МЗС доручено провести низку нарад із правоохоронними органами країн, що межують з росією.

Крім того, учасники підсумували майже рік дії експериментального проєкту щодо оформлення на території України посвідчення особи на повернення в Україну.

Отже, проєкт буде продовжено, відповідальні міністерства взяли два тижні на опрацювання відповідних змін до законодавства.